PRIJEVARE I LAŽNI BRAKOVI

Srbi će učiniti sve da dobiju mađarsko državljanstvo

14.11.2013 u 22:05

Bionic
Reading

Oko 50.000 uvjerenja o mađarskom državljanstvu izdano je građanima Srbije u posljednje dvije i pol godine, a neki od njih do dokumenata su došli prijevarama i fiktivnim brakovima s mađarskim državljanima, prenijeli su u četvrtak mediji u Vojvodini.

Građani Srbije do mađarsko-srpskoga državljanstva mogu doći na temelju Zakona o pojednostavljenom stjecanju mađarskog državljanstva, koji je donesen prvenstveno za Mađare u Vojvodini, no za taj dokument vlada veliki interes i izvan ove manjinske zajednice.

Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamas Korsos izjavio je da su za dvije i pol godine od stupanja na snagu spomenutog zakona građani Vojvodine zatražili mađarsko državljanstvo u znatno većem broju u odnosu na razmjenu zastupljenost mađarskog stanovništva u ukupnom stanovništvu te pokrajine.

Mediji su objavili da je mađarska policija u županiji koja graniči s Vojvodinom uhitila članove organizirane skupine, sastavljene od državljana Srbije i Mađarske, koja je ugovarala sklapanje fiktivnih brakova između muškaraca, državljana Srbije i žena iz Mađarske.

Sumnja se da su oni od ožujka ove godine iz koristoljublja organizirali više takvih miješanih brakova da bi muškarci, na temelju ovakvog braka, stekli pravo na legalan boravak u zemljama Europske unije. Prema istrazi, za fiktivan brak žene su dobivale između 350-500 eura i on je trebao trajati nekoliko mjeseci.

Na dan vjenčanja kuriri su odlazili u Mađarsku po 'nevjeste', koje su samo usput mogle saznati za koga će se udati.

Najviše takvih brakova, pretpostavlja se oko 100, sklopljeno je u Subotici.

No, kako izvještavaju mediji, ima i drugačijih zlouporaba i prijevara kako bi se došlo do mađarskog državljanstva i putovnice po skraćenom postupku koji se počeo primjenjivati 2011. godine.

'Mogućnost za podnošenje zahtjeva za dobivanje mađarskog državljanstva ne ovisi o nacionalnoj pripadnosti. Svi oni kojima su preci bili državljani Mađarske mogu tražiti državljanstvo bez obzira na to jesu li Srbi, Hrvati, Bunjevci, Bošnjaci ili pripadnici neke druge zajednice. Bitno je da mogu dokazati svoje podrijetlo. Također, moraju govoriti mađarski jezik', objasnio je mađarski generalni konzul u Subotici.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. u Srbiji, odnosno Vojvodini gdje poglavito žive, 253.899 građana izjasnilo se kao Mađari.