JESMO LI SE ZA TO BORILI?

Poštujemo zakone, ali nama je prijateljstvo ispred zakona

18.04.2014 u 09:43

  • +7

Klemm iz pritvora odmah u Udrugu specijalaca

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/Cropix

Bionic
Reading

Halabuka koja se digla zbog privođenja i kratkog pritvaranja bivšeg policijskog specijalca i aktualnog 'kralja zaštitara' Josipa Klemma, vlasnika Klemm securityja, pokazala je (nažalost) kolikim pojedincima nije stalo do toga da često prizivana pravna država u Hrvatskoj profunkcionira te da pritom nema popusta ni uglednim građanima, ni visokim dužnosnicima, ni istinskim domoljubima, ni ostalim više ili manje zaslužnim pojedincima

Josip Klemm je, naravno, nevin sve dok pravna država ne dokaže drugačije pa ga, sukladno tome, nije u redu tretirati kao kriminalca bez pravomoćne presude. No, s druge strane, skandalozno je i zastrašujuće zahtijevati moratorij na funkcioniranje pravne države čim se ona dotakne poslovanja nekoga od 'naših'.

Upravo se to dogodilo u slučaju Josipa Klemma, čije su privođenje u istrazi ozbiljnih financijskih malverzacija na štetu državnog proračuna braniteljske udruge, kao zaštitnici tradicionalnih domoljubnih vrijednosti, dočekale 'zveckanjem oružja' i teškim uvredama na račun mrske im aktualne vlasti. Koja, kao i nekada, privodi nedužne hrvatske branitelje i heroje.

Na Braniteljskom portalu, na kojem su urednici i novinari uglavnom skriveni iza inicijala, mogu se iščitati dramatične prijetnje, ali i upozorenja da nakon Klemma ni drugi branitelji nisu sigurni te da će domoljubna fronta znati žestoko uzvratiti udarac.

Uoči Velikog tjedna i najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u kojem se nalazimo još jednom ova vlast pokazuje svoju bešćutnost i nepoštivanje temeljnih hrvatskih vrednota…

U ovom trenutku pitamo se zašto Josipa Klemma uhićuju pod svjetlima reflektora i čemu ova medijska hajka, što to vladajući žele prikriti i čega se boje. Ova vlada ponaša se po već viđenom modelu iz nekog bivšeg sistema i uhićuje sve one za koje smatra da su joj prijetnja. Ovim činom, uhićujući istaknute čelnike braniteljske populacije, još jednom se vrši udar na temeljne vrednote Domovinskog rata i one koji su najviše dali u stvaranju demokratskih načela, a sve u svrhu dnevne politike…

Progon i stigmatizacija hrvatskih branitelja mogu se objasniti jedino željom onih na vlasti da opravdaju vlastiti status i glorificiraju svoj doprinos obrani države iz udobnih fotelja, a umanje doprinos ratnika i heroja. Nije lako priznati da su bili kukavice koje su pobjegle kada su Domovini bili najpotrebniji
…, grmi iz priopćenja braniteljskih udruga.

Ukoliko se pokaže da je slučaj s uhićenjem Josipa Klemma obračun s neistomišljenicima, da je to u funkciji ionako do sada kriminaliziranih hrvatskih branitelja, onda netko tko stoji iza takvih opcija, a mi imamo pravo sumnjati da postoji i ta mogućnost, onda se taj netko zaista igra s vatrom i hrvatsku Državu gura u jako nezgodnu situaciju koja može imati ozbiljne posljedice…, poručio je zatim komodor Ivica Tolić

Velika čuvarica tradicionalnih hrvatskih vrijednosti Željka Markić u kolumni na svom 'narodnom portalu' također je izrazila bojazan da će Milanović, Linić i Pusić nakon Klemma krenuti kopati po poslovnim knjigama drugih domoljuba.

Pohvalila se dobrom suradnjom s Klemmom u vrijeme kampanje za bračni referendum. Bez ikakva dodatnog objašnjenja napisala je kako ona zna da Klemm nije priveden zbog sumnje u financijske malverzacije.

Ne znam je li Josip Klemm loše gospodario svojom tvrtkom. Ali znam, da i ako jest, nije zato priveden. Ne znam je li Josip Klemm u razdoblju od 2005. do 2007, kako ga tereti Državno odvjetništvo, fiktivnim ugovorima iz svoje, privatne tvrtke, izvukao 3,2 milijuna kuna.
Ali znam, da i ako jest, nije zato priveden. Josip Klemm priveden je kako bi se zastrašilo njega i sve druge koji su nepoćudni aktualnoj vlasti. Josip Klemm priveden je kako bi aktualna vlast – Linić, Josipović, Pusić, Milanović i ostali - poslali poruku: ako se zalažeš za demokratsku, europsku Hrvatsku, kopat ćemo po tvojim poslovima sedam, deset, koliko god godina unatrag je potrebno, nešto ćemo ti napakirati, osudit ćemo te, oduzeti ti tvrtku, nastradat ćeš…

Kakvu to poruku šalje gospođa Markić? Pa možda istu onu koju je izrekao Josip Klemm, u čiju je obranu stala. 'Poštujemo zakone, ali nama je ispred zakona - prijateljstvo', rekao je Klemm nakon što je prema vlastitom priznanju sa suborcima otišao ispred kuće trubiti državnom odvjetniku i tako ubrzao ispitivanje Steve Culeje, jednog od organizatora razbijanja prvih dvojezičnih ploča koje su postavljene u Vukovaru u rujnu prošle godine.


Ovo nije prvi put da čujemo nekoga da zagovara selektivnu primjenu zakona – može sve, samo naše ne diraj.

'Ne možemo biti svi isti u domovini Hrvatskoj i ne možemo svi imati ista prava. Hrvatski branitelji su ti koji su nesebično davali sebe i svoj život u obrani domovine, prolijevajući krv, i nema te materijalne vrijednosti koja može nadoknaditi sve one patnje i sve one boli koje su preživjeli. Nema toga', rekao je prvi čovjek Hvidre i HDZ-ov zastupnik Josip Đakić u Saboru 2011. Vesni Pusić, predbacujući oporbi to što ne želi ustavno zaštiti branitelje.

Kazneno-pravni imunitet ili barem braniteljski sconto zagovara se od neovisnosti do danas.

Još 2002. sjajni reper El Bahattee protiv toga je digao svoj glas u pjesmi 'Čovjek pod naponom'. Od tada hrvatska je pravna država ponešto evoluirala, postala hrabrija u provođenju zakona pa sada nije čudno kada političari završe iza rešetaka, no nikako da se promijeni mentalni sklop prema kojem bilo tko može biti iznad zakona. Jer nema demokratske i europske Hrvatske bez jednakosti svih građana po Ustavu i po zakonima.