PREMIJER VS. ZDRAV RAZUM

Erdogan tuži društvene mreže

18.04.2014 u 22:58

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan potužio se ustavnome sudu da njemu i njegovoj obitelji društvene mreže krše prava, rekao je za Reuters jedan visoki dužnosnik njegova ureda.

Erdoganova je vlada u ožujku bila blokirala Twitter i YouTube što je naišlo na međunarodnu osudu. Turske je vlasti na odluku o blokadi potaknula audio-snimka koja je procurila u javnost, a koja navodno pokazuje korumpiranost Erdoganova užeg kruga.

Blokada Twittera ukinuta je početkom travnja jer je ustavni sud odlučio kako takva odluka krši pravo na slobodu izražavanja, a Erdogan tvrdi kako je sud pogriješio i traži preinaku presude. YouTube je i dalje u Turskoj blokiran.

Reutersov visoki izvor kaže kako se Erdoganov odvjetnik ustavnome sudu žali da ne može provesti sudsku presudu o skidanju sadržaja kojima se krše Erdoganova prava i zato traži pedeset tisuća turskih lira, odnosno oko 130 tisuća kuna.

Turski su dužnosnici ovaj tjedan u Ankari razgovarali s predstavnicima Twittera, ali nije postignut dogovor o otvaranju turskoga ureda Twittera, niti o Twitterovu plaćanju turskih poreza, što su dva glavna zahtjeva službene Ankare.