ONLINE AUKCIJA ITALIJE

Kupite venecijanski otok ili staru vojarnu u Trstu

25.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

U okviru nastojanja talijanske vlade da namakne budžetska sredstva, za 6. svibnja zakazana je velika online aukcija starih nekretnina i otoka, među kojima najviše pozornosti izaziva venecijanski otočić Poveglia

Želite li kupiti staru vojarnu u centru Trsta ili ste možda ipak više zainteresirani za odmaranje u tišini ruiniranog samostana na jugu Italije? Ako vam samostani nisu po ukusu, nudi se i dvorac iz 15. stoljeća na granici prema Sloveniji, u Gradisca d'Isonzu. Ili ipak želite otok u Venecijanskoj laguni koji je u vrijeme Mletačke Republike funkcionirao kao lazaret?

Sve to se, između ostaloga, nudi na koncesiju od 99 godina na velikoj online aukciji koju je za 6. svibnja zakazala talijanska verzija Agencije za upravljanje državnom imovinom, Demanio. Stefano Scalera iz Demiana medijima je objasnio da se tako 'investitori mogu natjecati od New Yorka do Dubaija' za četrdesetak lokacija i historijskih zdanja kojima talijanska država već desetljećima nije u stanju smisleno upravljati.

Prodaja državne imovine nije novost u Italiji s obzirom na to da je to početkom stoljeća inicirao Silvio Berlusconi, ali se dosad taj proces pokazao kao birokratska noćna mora, što se sada želi promijeniti. Demanio je od 2001. prodajom državnog zemljišta zaradio 1,8 milijardi eura, a do kraja ove godine novom rundom prodaje želi se sakupiti najmanje pola milijarde.


Zanimljivo je da velikog javnog otpora takvoj prodaji baš i nema, što ne čudi s obzirom na to da talijanski mediji redovito izvještavaju o skandaloznom stanju raspadanja mnogih povijesno relevantnih lokacija, među kojima su i, primjerice, Pompeji.

No u Veneciji se ipak organizirala građanska udruga pod nazivom 'Poveglia za sve', čiji cilj nije zaustaviti prodaju otoka ili spriječiti investicije, nego otkupiti otok kako bi se izbjeglo betoniranje i apartmanizacija. Zato su se građani organizirali i naplaćuju članstvo u organizaciji 100 eura te tako planiraju prikupiti sredstva za otkup nenastanjenog Poveglia, čijih 72 tisuće četvornih metara već desetljećima propada. Poveglia je bila i karantena za oboljele od kuge, a mnogi je nazivaju sablasnim mjestom duhova. Akciju aktivista podržao je i venecijanski gradonačelnik Giorgio Orsoni izjavivši 'da razmišlja kupiti udio'.

U svakom slučaju, ako imate sredstava i interesa za kupnju svog privatnog djelića Italije, sve informacije mogu se naći na službenim stranicama Demanija, kao i poveznica na kojoj će se odvijati online aukcija

U prilogu pogledajte kako izgledaju građevine preostale na otoku Poveglia.