ZDRAVLJE, EKOLOGIJA, CIJENA...

Jesu li pamučne pelene uistinu bolje od jednokratnih?

25.04.2014 u 08:10

Bionic
Reading

U tjednu u kojem se obilježava Dan planeta Zemlje, udruga Roda – Roditelji u akciji iz Zagreba organizirala je 26. 04. u svojim prostorijama sudjelovanje u međunarodnoj inicijativi 'Great Cloth Diaper Change' kojom će se pokušati oboriti prošlogodišnji Guinnessov rekord u kojem je sudjelovala 8.301 beba istovremeno previjana isključivo u pamučne pelene

Cilj inicijative je promicanje tradicionalnih, pamučnih pelena, naravno, u suvremenijem izdanju, kao ekološki prihvatljivije i zdravije alternative jednokratnim pelenama koje u milijunima svakodnevno završavaju na odlagalištima smeća.

No koliko su uistinu pamučne pelene zdravije, jeftinije i ekološki prihvatljivije?

Koliko što košta?

U mnogim zapadnim zemljama pamučne pelene posljednjih godina ponovno postaju sve popularnije. Neki pristaše tvrde da su jeftinije, no to nije sasvim očito. Budući da je danas sve manje majki koje ne rade, odnosno koje su domaćice, u brojnim gradovima SAD-a postoje servisi za pelene tzv. 'Diaper services', koji za 50 do 100 dolara dva puta tjedno uzimaju prljave pamučne pelene i dostavljaju čiste, namirisane. Cijene variraju ovisno o lokaciji i firmi, a u njih su obično uključene i kante ili vreće za prikupljanje prljavih pelena. Za usporedbu, na jeftinije jednokratne pelene u SAD-u se za cijelo djetinjstvo bebe - za oko 6.000 pelena - potroši oko 860 dolara. Naravno, danas ima mnogo majki koje su posao pranja odlučile obavljati same uz možda nešto veće uštede. Neke tvrde da je to, uz perilice i sušilice, manja muka nego što se čini. Ističu da ih ukupna zaliha pelena košta oko 400 dolara, no nitko od njih ne predstavlja troškove za struju, vodu, deterdžente i sl.


Koje su zdravije?

Američka udruga pedijatara ističe da svaka vrsta pelena ima svoje zdravstvene prednosti i nedostatke.

Većina jednokratnih pelena danas je napravljena tako da ima apsorpcijsku jezgru od pročišćene drvene kaše i superapsorbirajućih polimera koji kožu beba štite od vlage. Kroz godine one su postale lakše i tanje, no istovremeno su nastavile ispunjavati sve važne funkcije komfora i njege. Jednokratne uglavnom manje cure nego pamučne, što znači da je djetetu potrebno rjeđe mijenjati odjeću i posteljinu. Neke firme u novije vrijeme proizvode i zelene, djelomično biorazgradive pelene. One su gotovo dvostruko skuplje, no testiranja su pokazala da su po svim kriterijima – upojnosti, curenju, udobnosti, ekološkom otisku itd. - za oko 20 posto bolje od običnih jednokratnih.

Pamučne, višekratne pelene s vremenom su također usavršavane, tako da su postale jednostavnije za rukovanje, a mogu se nabaviti razne vrste, s različitim mogućnostima upijanja i teksturama.

Kada je u pitanju zdravlje, jednokratne su po nekim svojstvima bolje od pamučnih. Naime, pamučne imaju slabiju moć upijanja, pa se za isti učinak trebaju češće mijenjati. Njihovo djelovanje na kožu također će ovisiti o tome koliko su dobro oprane i iskuhane te kakvi su deterdženti korišteni prilikom pranja. Neke bebe mogu biti osjetljive ili čak alergične na određena sredstva za pranje!

S druge strane, jednokratne pelene loše kvalitete mogu sadržavati određene toksične tvari. Primjerice, tvrtka Anderson Laboratories je u svojoj studiji provedenoj 1999. na miševima otkrila da emisije tri marke jednokratnih pelena sadrže određene tvari koje mogu uzrokovati iritaciju dišnih putova.

Nijedna pelena nije zelena!

Činjenica je da je udio pelena u ukupnom smeću na odlagalištima danas između jedan i dva posto. Zelene udruge često je ističu, no ozbiljne znanstvene studije pokazuju da obje vrste pelena imaju negativan ekološki učinak. Jednokratne stvaraju više smeća, a stručnjaci posebno ističu problem fekalija jer ih roditelji iz jednokratnih pelena uglavnom ne otklanjaju u zahod prije bacanja. S druge strane, višekratne, pamučne troše značajno više energije i kemikalija poput deterdženata i izbjeljivača te vode koji se koriste u procesu pranja.

Za sada ne postoje dostupne analize koje bi na neki jasan način usporedile ove dvije različite vrste negativnih utjecaja na prirodu.

Da zaključimo: nema sumnje da su jednokratne pelene lakše za rukovanje, dok pamučne stvaraju manje smeća, no kada se zbroje i usporede sve prednosti i mane jednih i drugih, čini se da je najbolje konačnu odluku prepustiti roditeljima. Stručnjaci uglavnom vjeruju da je budućnost u jednokratnim pelenama koje će se uskoro moći reciklirati.