MRKVA I BATINA

Džihadisti napreduju prema Bagdadu

22.07.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Koristeći se svojom verzijom "mrkve i batine" Islamska vojska krši otpor širom sjevernog Iraka tako uspješno da njeno obećanje o skorom ulasku u Bagdad više ne izgleda samo kao pretjerivanje

Dok druge države pokušavaju pridobiti "srca i duše" prije nego pribjegnu vojnoj operaciji, džihadistička skupina koja se bori u Siriji i Iraku također se oslanja na psihološki učinak - podupirući svoju reputaciju izuzetno nasilne organizacije.

Islamska država, koja je u lipnju zauzela velike dijelove na sjeveru Iraka, iskoristila je taj pristup pri slamanju oružanog otpora u 13-dnevnoj borbi za grad al-Alam. Oteli su članove 30 obitelji i nazvali uglednike da bi im prenijeli jasnu poruku: "Znate kakva će biti njihova sudbina ako se ne predate!"

Nakon nekoliko sati nad zgradama policije i lokalne uprave vijorila se crna zastava sunitskih militanata Islamske države koji žele svrgnuti šijitsku vladu u Bagdadu. Slične priče o osvajanju i pobjedama ponavljaju se u ostalim gradovima i selima pokrajine Salahudin, sjeverno od Bagdaada.

Najmanje 5.576 iračkih civila ubijeno je u nasilju ove godine, priopćili su prošlog tjedna Ujedinjeni narodi u dosad najdetaljnijem izvješću o mjesecima nemira koji su kulminirali napadima sunitskih militanata na sjeveru zemlje. Tijekom lipnja pobunjenici su zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka, uključujući Mosul, najveći grad na tom području. Od 2.400 ljudi ubijenih u lipnju, 1.531 bio je civil. UN navodi da je Islamska država pogubljivala civile, seksualno zlostavljala žene i djevojčice, otimala i ubijala političke i vjerske čelnike te ubijala djecu.

Neprijateljstvo prema džihadistima u većinski sunitskim područjima, koja su se od 2006. do 2008. borila protiv al Kaide u Iraku (prethodnice Islamske države), nije ih omela u osvajanju teritorija. Slamanje volje lokalnog stanovništva omogućilo im je da relativno malim snagama osiguraju područje i usmjere se na napredovanje prema Bagdadu. Pobjedama dolaze i do sve više oružja koje su zarobili nakon osvajanja.

Američka vojska i irački dužnosnici procjenjuju da je Islamska država krenula u borbu s oko 3000 pripadnika da bi taj broj nakon vojnih uspjeha tijekom lipnja narastao prema 20.000 ljudi. Neke sunitske zajednice odbijaju prihvatiti ideologiju Islamske države ali ih u savezništvo s islamistima tjera ponašanje vlade premijera Nurija al Malikija koji odbija bilo kakvu stvarnu podjelu vlasti između šijita, sunita i Kurda.

"Pobunjenici protiv vlasti okupljaju se pod zastavom Islamske države", rekao je Masrur Barzani, čelnik Vijeća nacionalne sigurnosti područja pod kurdskom vlasti. "Oni vjeruju da je neprijatelj njihovog neprijatelja njihov prijatelj", dodaje Barzani.

Neke sunitske oružane skupine pridružile su se Islamskoj državi nakon osvajanja gradova, odbacujući ideološke razlike. Tako je Islamska država ojačala svoje redove pred brojno nadmoćnom iračkom vojskom koja uz sebe ima i šijitske dragovoljce koji su se odazvali na poziv vjerskih vođa da pomognu vlastima u Bagdadu.

Islamisti povremeno koriste i "mekši" pristup iskorištavajući nepovjerenje stanovnika prema iračkoj vladi. Kad su borci Islamske države ušli u Duluiju, na sjeveru zemlje, susreli su se s plemenskim čelnicima i pozvali ih da se pridruže borbi ili da ostanu u svojim kućama i da se ne suprotstavljaju daljnjem napredovanju. "Nemamo nikakvih razmirica s vama. Naš glavni cilj je Bagdad", poručili su pobunjenici. Mještani ih nisu poslušali i već dva tjedna pružaju otpor ali većina ih je poslala žene i djecu u izbjeglištvo bez velike nade da će se moći duže odupirati islamistima.

Islamska država nudi oprost pokajnicima. Nakon nedavnog osvajanja Zovije, na sjeveru Iraka, objavili su da oni koji žele priznati da su bili u krivu i obećati pokornost i poslušnost, mogu posjetiti lokalnog šeika nakon molitve u petak. Oni će dobiti pismenu potvrdu koja će im navodno jamčiti sigurnost.