MATIĆ BRANITELJIMA

'Sram me je što vas se nitko nije sjetio'

30.07.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Zaslužnim braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih danas je ministar branitelja Predrag Matić uručio odlikovanja kojima ih je odlikovao hrvatski predsjednik i vrhovnih zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u povodu Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja i Dana domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza

Ministar Matić rekao je da već tradicionalno, uoči 5. kolovoza, predsjednik Republike dodjeljuje odlikovanja hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima koji to, nažalost, nisu dobili u proteklih 20 godina.

'Pomalo me sram, ali sam i ponosan. Sram me je što vas se nitko nije sjetio svih ovih godina, a ponosan sam da mogu potvrditi da ova Vlada i predsjednik Republike pamte i vole svoje branitelje. Nažalost, dugo i predugo ste čekali na zaslužena odlikovanja, no bolje ikada nego nikada. Cijela Hrvatska je ponosna na vas i danas s osobitim zadovoljstvom u ime predsjednika mogu uručiti odlikovanja našim junacima, braniteljima, među kojima su i oni koji dosad nisu dobili ni najosnovnije odlikovanje koje potvrđuje da su bili u Domovinskom ratu', rekao je Matić.

Odlikovanima i svim braniteljima čestitao je predstojeći praznik i pozvao ih da ga za nekoliko dana zajedno obilježe u Kninu i pokažu da je 'Oluja' bila možda najveći dan u povijesti Hrvatske 'od stoljeća sedmog'.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junački čin u ratu posmrtno je odlikovan Borislav Genčić, hrvatski branitelj poginuo u šumi Rosinjača 5. prosinca 1991., a odlikovanje je uručeno članovima obitelji.

Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovani su Đuro Grgić i Davor Jurčević.


Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovan je Radovan Hercigonja hrvatski branitelj i dragovoljac s ukupno 419 borbenih dana. Sudionik je niza akcija: Poskok 2, Bljesak, Krug, Oluja, Oluja-Obruč i Nauk.

Redom hrvatskog pletera odlikovan je i ratni vojni invalid Antun Kaurin, a isto odlikovanje uručeno je i Srećku Musiću, hrvatskom ratnom vojnom invalidu i dragovoljcu ranjenom kod Dubrovnika prilikom potrage za nestalim suborcima.

Spomenicom domovinskog rata posmrtno su odlikovani Goran Škrbić i Željko Vorić. Isto odlikovanje uručeno je i hrvatskim braniteljima Vazmoslavu Pereši, Đildi Pliško, Tomici Turku, dok je Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovan Ivan Maligec.

U ime odlikovanih zahvalio se Radovan Hercigonja i naglasio da će odlikovanja nositi s ponosom.

'Ispunjeni smo danas ponosom, kao i davnih 90-ih, kad smo ne razmišljajući o osobnoj sudbini, stali u obranu domovine Hrvatske', rekao je Hercigonja i dodao kako im je to ujedno i obveza da dalje jednako časno i pošteno nastave služiti Hrvatskoj.