BRANE SE SA SLOBODE

Cetinski uz pomoć poreznika zamračili 24 milijuna kuna?

30.07.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Sudac istrage na današnjem ročištu na Županijskom sudu u Rijeci odbio je prijedlog USKOK-a o određivanju istražnog zatvora za Vinku i Mirka Cetinskog, odnosno dopustio im je da se brane sa slobode

Naime, na temelju kaznene prijave PN USKOK-a protiv supružnika Cetinski i dvoje poreznika iz Rijeke, doneseno je Rješenje o provođenju istrage zbog sumnji na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na iste te krivotvorenja službene isprave. USKOK sumnja da su supružnici Cetinski uz pomoć okrivljenih poreznih inspektora 'zamračili' najmanje 24 milijuna kuna.

'To rješenje još nije pravomoćno i na njega ćemo se žaliti. Rok nam je tri dana', najavio je tportalu Goran Marjanović, odvjetnik Cetinskih.

Prema navodima USKOK, osnovano se sumnja da su inspektori Porezne uprave Područnog ureda u Rijeci, tijekom poreznog nadzora od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja 2013., u dogovoru i na zahtjev Vinke i Mirka Cetinski, neosnovano prihvatili izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im supružnici Cetinski tijekom nadzora predavali, a sve u cilju da se poreznim nadzorom ne utvrdi postojanje razlike između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za njezino stjecanje.

'Tako su okrivljeni porezni inspektori, na temelju nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije, oporuka, darovnica i potvrda, iznos od najmanje 24 milijuna kuna i vlasništvo na nekretninama neosnovano prihvatili kao zakonite prihode Vinke i Mirka Cetinskog', navodi se u objavljenom USKOK-ovom Rješenju o pokretanju istrage.

Cetinski, koji su se ponovno našli na udaru istražitelja, no ovog puta jer se sumnja da su uz pomoć djelatnika riječke porezne uprave pokušali lažirati porezne prijave, jutros su ispitani u USKOK-u gdje su opovrgli sve što im se stavljalo na teret. Uhićeni su bili u utorak i oko 19 sati dovedeni u Rijeku. Osim njih, uhićeni su i spomenuti poreznici, a USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Podsjetimo, dok je trajala istraga o malverzacijama oko kupoprodaje zemljišta za poduzetnika Danka Končara, odvijao se i porezni nadzor nad tvrtkama u vlasništvu Vinke i Mirka Cetinskog te svim njihovim osobnim prihodima i rashodima. Istražitelji su, prema pisanju medija, tijekom osmomjesečne istrage prisluškivali njihove telefone, a jučer je u potrazi za dokazima Policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala pretražio i njihov dom u Rovinju.

Mirko Cetinski izjavio je danas medijima kako se radi o cirkusu i podmetanjima.