MILANOVIĆ O STJEPANU RADIĆU

'Pitanje je tko je tu čiji, tko je njegov baštinik?!'

21.08.2014 u 10:26

Bionic
Reading

Vlada je na prijedlog zastupnika HSS-a Branka Hrga predložila da se 8. kolovoza proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića. On je na kraju 19. i početkom 20. stoljeća bio vrlo značajan hrvatski političar, književnik i osnivač HSS-a. Premijer Zoran Milanović dodao je da je bio socijalno osviješten antiklerikalac te se zapitao tko je danas zapravo njegov baštinik?

Premda vrijednosti koje danas predstavlja Stjepan Radić svojataju HSS-ovci, premijer Zoran Milanović (SDP) pita se tko je zaista baštinik tog socijalno osviještenog političara s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće u Hrvatskoj.

'Pozdravljam inicijativu za proglašavanjem Dana sjećanja na Stjepana Radića. Pitanje je danas tko je njegov baštinik - on je bio izraženo socijalno osviješten čovjek, antiklerikalac, panslavist... Paradoks i povijesna pravda, nakon što je na Radića pucao Puniša Račić, takva je da je Račić služio kaznu za ubojstvo na Dedinju, a oslobodili su ga srbijanski partizani. Tko je tu čiji - pitanje je. On je na jedan način velik i kontroverzan lik', rekao je Milanović.

Inicijativa za Dan sjećanja stigla je od Branka Hrga iz HSS-a koji je tražio da to bude 20. lipnja, kada je 1928. godine Puniša Račić počinio atentat na Stjepana Radića. Stav Vlade je da bi Dan sjećanja ipak trebao biti 8. kolovoza.

'Odabirom 20. lipnja u prvome bi planu bio upravo čin atentata koji je počinio Puniša Račić, ali i isticanje povijesnih sukoba. Odabirom 8. kolovoza, međutim, slavila bi se važnost Stjepana Radića, naravno, uz dužno komemoriranje njegove tragične smrti, no u prvome bi planu bio upravo Stjepan Radić i njegova uloga u hrvatskoj povijesti i hrvatskoj sadašnjosti', navodi se u obrazloženju Vladinog prijedloga.