GUVERNER NAJPLAĆENIJI

Vujčić šiša Turkovića po plaći i prima 68.500 kn bruto

01.09.2014 u 12:15

Bionic
Reading

Na vrhu liste deset najplaćenijih državnih dužnosnika našlo se ime široj javnosti malo poznatog Mladena Turkovića, ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova. Međutim njegova ogromna plaća od gotovo 51.000 kuna (bruto) ipak nije rekordna nagrada za rad u državnoj službi. Veća primanja od njega ima guverner HNB-a Boris Vujčić, ali njegova se plaća ne vodi u Centralnom obračunu Ministarstva financija

Prema podacima iz imovinske kartice, bruto mjesečna plaća guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića iznosi 68.500 kuna bruto (34.158 kuna neto), što je za trećinu više od primanja Mladena Turkovića, nesuđenog najplaćenijeg državnog dužnosnika.

Premda je Hrvatska narodna banka u državnom vlasništvu, a guverner je državni dužnosnik, njegova plaća nije ušla u Centralni obračun plaća koji objedinjuje podatke o primanjima više od 200.000 zaposlenika u državnom sektoru.

Plaće zaposlenika HNB-a nisu u nadležnosti Ministarstva financija jer je središnja banka u obavljanju svojih poslova nezavisna o državnoj vlasti, a pritom se ni ne financira iz državnog proračuna.

Enormna plaća Borisa Vujčića našla se na udaru javnosti proljetos, nakon što je otkriveno da su dodavanjem naknada za rad u Savjetu HNB-a vodećim ljudima HNB-a (guverneru i sedam viceguvernera) povećane plaće za 34 posto.

Tada se pokazalo da guverner zarađuje znatno više od premijera Milanovića i predsjednika Josipovića, što je izazvalo negodovanje među vladajućima. Posebno je glasan bio ministar poduzetništva Gordan Maras naglasivši da je Vujčićeva plaća 'previsoka i neprimjerena trenutku u kojem se nalazi Hrvatska'.

Međutim HNB se nije obazirao na opravdane primjedbe vladajućih pa su guverner i njegovi ljudi zadržali privilegirane plaće. Tako je otkrivanjem podataka iz Centralnog obračuna plaća Mladen Turković nezasluženo ponio titulu najplaćenijeg državnog dužnosnika.