ZAŠTITA HRVATSKOG JADRANA

HRT 'cenzurirao' Milanovića s prosvjednicima u SAD-u?

01.10.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Savez za očuvanje čistog Jadrana, organizacija izvorno engleskog naziva Clean Adriatic Sea Alliance (CASA) koja je pokrenula međunarodnu akciju potpisivanja peticije za zaustavljanje planova o bušenju podmorja hrvatskog Jadrana u cilju eksploatacije nalazišta nafte i plina, pozvala je istomišljenike da putem društvenih mreža prozovu HRT čije su kamere navodno snimile, ali nisu objavile snimku susreta premijera Zorana Milanovića s aktivistima CASA-e u Seattleu

CASA moli HRT da izvijesti o 'najkritičnijem pitanju za Hrvatsku danas i za njezinu budućnost' tako što će objaviti sadržaj susreta s Milanovićem, do kojeg je došlo u nedjelju.

'S našeg susreta s gospodinom Milanovićem snimljena su dva intervjua i nekoliko minuta videomaterijala', navodi CASA na svojoj Facebook stranici.

Aktivisti CASA-e čekali su Milanovića i njegovu svitu na pristaništu jezera Union u Seattleu, ne bi li dobili priliku popričati s njim. Dok se Milanović kretao prema prijemu koji su u njegovu čast priredili tamošnji Hrvati, aktivisti su podignuli transparent na engleskom i hrvatskom: 'DOBRODOŠLI, premijeru Milanoviću - Kad se vratite kući, molimo Vas, nemojte dozvoliti bušenje NAŠEG Jadrana'.

Mahali su premijeru i pozdravljali ga dok je prolazio pokraj njih, a osnivač CASA-e Sam Evich poželio mu je dobrodošlicu. 'Možemo li vam postaviti nekoliko pitanja?' poviknuo je Evich.

Milanović se okrenuo i odgovorio potvrdno zaustavljajući cijelu pratnju kako bi prišao skupini.

'Premijer je nekoliko minuta razgovarao s gospodinom Evichem i pristašama CASA-e dok su kamere HRT-a bile okrenute u njihovom pravcu', piše CASA.

Evich navodi da je Milanović 'bio dovoljno ljubazan' da se zaustavi i odgovori na pitanja. Međutim, CASA je 'krajnje razočarana' što on i dalje sugerira da je bespomoćan u odnosu na surovu stvarnost.

'Pozvali smo premijera da ustane i zaštiti hrvatsko nasljeđe koje je tako snažno vezano uz čist, zdrav ekosustav Jadranskog mora. Izrazio sam mu žaljenje što planovi o bušenju ozbiljno prijete mom hrvatskom nasljeđu, jer potječem iz dalmatinske obitelji, kao i svim ljudima u Hrvatskoj povezanim s morem. On je pokušao ublažiti našu zabrinutost rizicima po okoliš ili katastrofom rekavši da bi se uglavnom vadio plin. Rekao sam mu da je to i dalje ekstremno prljav proces ekstrakcije koji zagađuje naša mora', prepričao je Evich.

'Nadao bih se da će se gospodin Milanović, kao premijer Hrvatske, boriti za vlastito uvjerenje da ne bi trebalo biti bušenja u Jadranskom moru koje je povezano ne samo sa zdravljem njegova naroda, zdravljem te regije, već i zdravljem svijeta. Pozivamo ga da sluša građane svoje zemlje i u predstojećim danima stane uz njih u odbacivanju tih izopačenih planova', kazao je Evich.

Profil CASA-e na Facebooku otvoren je u travnju 2013., nakon što je objavljeno da je hrvatska Vlada u pregovorima s američkim naftnim gigantom ExxonMobilom oko eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

'Ujedinjeni u želji za očuvanje čistog okoliša, cilj je pružiti podršku u Hrvatskoj i inozemstvu za očuvanje jednog od najljepših svjetskih vodnih resursa: Jadranskog mora', navodi CASA predstavljajući se kao skupina građana i ekopartnera ujedinjenih za očuvanje Jadrana. Ističu da CASA ne podržava nijednu političku grupu, dužnosnika ili kandidata.

U međuvremenu, CASA je pokrenula peticiju protiv planiranog bušenja podmorja hrvatskog Jadrana, koju prati pismo na hrvatskom i engleskom jeziku upućeno odgovornim osobama u Hrvatskoj i EU-u. CASA poziva sve koji su 'svjesni značaja očuvanja najvažnijeg hrvatskog prirodnog resursa da se pridruže akciji potpisivanjem peticije ovdje'.