HDZ IMA DOKAZE

Teške optužbe: Baldasar je namjestio natječaj!

01.10.2014 u 13:13

  • +13

Turistička palača u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Dan uoči sjednice splitskog Gradskog vijeća, na kojoj će se odlučivati o slučaju Turističke palače na Rivi, koju je gradonačelnik Ivo Baldasar namjerio dati na tridesetogodišnje 'plodouživanje' tvrtki Valleus - iza koje stoji jedan od donatora njegove kampanje Stipe Mađor - gradski HDZ u javnost je iznio podatke koji po njima dokazuju da se radi o klasičnom pogodovanju, ali i zloupotrebi položaja. Pozvali su Baldasara na trenutačnu i neopozivu ostavku

Među materijalima za sutrašnju sjednicu naime nalazi se i Studija o financijskoj isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom, a ona je navodno trebala poslužiti gradonačelniku da bi izabrao najbolju opciju za obnovu derutne zgrade u centru grada, no splitski HDZ tvrdi da je dokument očito bio dostupan i Mađoru koji je tako dobio povlaštene informacije.

'To je vidljivo iz samih brojki navedenih u studiji: ondje se predviđa da bi Grad Split na temelju plodouživanja mogao zaraditi 216.996,51 kunu mjesečno ili 78.118.742,66 kuna u trideset godina, a upravo taj iznos - preračunat u eure po srednjem tečaju HNB-a u kolovozu - ponudila je tvrtka Valleus. Kako je to moguće?', zapitao se HDZ-ov gradski vijećnik Duje Sučić

'Sve je napravljeno kako bi na natječaju pobijedila tvrtka bliska gradonačelniku, pa i kasnije odbacivanje ponuda koje su bile znatno povoljnije', objašnjava Sučić.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić kazao je da se i dosad upozoravalo na sumnje u Baldasarovo pogodovanje i pozivalo na poništenje 'nakaradnog natječaja', a nakon otkrića famozne studije očito je da postoji potreba za kontrolom svakog dokumenta koji izlazi iz splitske gradske uprave i potreba da se istraže sve gradske transakcije.

'Očekivali smo ozbiljan nadzor istražnih tijela, a Baldasarova prijava 'samoga sebe' USKOK-u nije ništa drugo nego blef kojim on i njegovi suradnici pokušavaju stvoriti dojam da nisu krivi. Napominjem da je tvrtka koju su odabrali tek osnovana, da joj na čelu stoji djelatnica SDP-ovog donatora Mađora, pa se u Splitu danas nastavlja sramotni SDP-ov niz koji je krenuo preko Merzelice u Sisku i Sabe u Vukovaru. Radi li se ovdje o prljavom novcu kojim se financira stranka?', zapitao se Škorić.

Ono što predsjednik splitskog HDZ-a nije znao jest još jedan zanimljiv detalj: autor sporne Baldasarove studije jest profesor splitskog Ekonomskog fakulteta Željko Mateljak, inače i član SDP-a, a Baldasar ga je prije pet mjeseci postavio na čelo Nadzornog odbora novoosnovane gradske tvrtke Spalatum DMC.

Iz ureda splitskog gradonačelnika poručili su da Baldasar o teškim optužbama iz HDZ-a medijima neće davati nikakve izjave do sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.