INAUGURACIJA REKTORA

Boras: Prošli smo jeftino, hrana i vino su besplatni

14.10.2014 u 15:47

  • +18

Povorka povodom inauguracije Damira Borasa, novog rektora Sveučilišta u Zagrebu

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Svečanost inauguracije novog rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa najavljena je kao najpompozniji događaj godine, međutim novi rektor potrudio se prikazati kao štedljiv novi vođa Sveučilišta. Boras je pred HNK-om dočekao 600-tinjak uzvanika koje je, tvrdi, ugostio za skromnih 20.000 kuna

Na svečanosti inauguracije novog rektora Damira Borasa u Hrvatskom narodnom kazalištu bilo je nekoliko stotina gostiju, među kojima i visoki državni dužnosnici - predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednici Vlade Branko Grčić i Vesna Pusić, ministri Vedran Mornar i Siniša Varga, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i drugi saborski zastupnici. Iako je trebao doći, premijer Zoran Milanović nije se ukazao na svečanosti.

Građanski osvrt na kićenu povorku: Sramite se!

Među ostalim poznatim uzvanicima isticali su se načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Drago Lovrić, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, utjecajni odvjetnik Marijan Hanžeković, bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs, predstavnici sindikata i poslodavaca te predstavnici svih vjerskih zajednica u zemlji. Goste je u predvorju kazališta muzikom dočekao gudački kvartet, a nakon svečanosti počašćeni su obilnom zakuskom.

Svečana atmosfera nakratko je narušena na samom početku inauguracije, prilikom protokolarnog ulaska okićenih članova sveučilišnog Senata u kazalište. Nepoznati stariji muškarac novog je rektora i sveučilišne dužnosnike dočekao vikom i oštrom dozom ogorčenosti zbog kićenog protokola:

'Sramite se što ovako glumatate, sramite se!'
, vikao je muškarac, no kada na njegovu provokaciju nitko nije reagirao, otišao je s mjesta događaja.

Boras: Inauguraciju smo platili samo 20.000 kuna

Danima uoči inauguracije Sveučilište se suočilo s nizom kritika zbog troška svečanosti. Novi rektor Damir Boras se nekoliko dana uoči inauguracije požalio na nedostatak financijskih sredstava iz proračuna te je time opravdao činjenicu da hrvatsko visoko obrazovanje više nije među prvih 500 sveučilišta u svijetu. Ipak, upravo je on organizirao možda najsvečaniju inauguraciju nekog rektora u Hrvatskoj.

Suočen s pitanjem koliko je točno potrošeno, Boras je prije priredbe u kazalištu rekao: 'Jedini trošak je dodatni trošak iznajmljivanja HNK, što iznosi 20.000 kuna i dvostruko je manje nego kad ga iznajmljujemo zbog promocije, jer je ovo važan događaj pa su nam izašli u susret.' Dodao je da je hranu osigurao Studentski centar, a da je vino 'zabadava' stiglo s Agronomskog fakulteta.

I doista, na terasi HNK hrvatsku 'društvenu kremu' posluživali su djelatnici Studentskog centra. Nekome je očito bilo jako stalo do toga da se vidi da su to zaposlenici SC-a i da nije potrošeno ništa 'izvana' pa su svi konobari bili odjeveni u stare bijele uniforme na kojima se nazirao izlizani plavi print - 'SC'. Posluživalo se vino Kontesa Nera zagrebačkog vinogorja, a hrana je izgledala bolje nego iz nekih od najskupljih restorana za catering - gosti su mogli kušati salatu od hobotnice, štrukle, pohane tikvice, nekoliko vrsta mesa...

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, koji se jučer požalio na teško financijsko stanje u svom resoru, također je komentirao 'raskoš' inauguracije. Kazao je kako je organizacija događaja autonomna odluka Sveučilišta, a s obzirom na to da se sve održava u HNK-u, unajmljivanjem tog prostora novac će opet ići u državnu instituciju koja, dodaje Mornar, također nije izdašno financirana.

Premda je sve izgledalo kao da se vrti oko jela, pića i medijske pozornosti, bilo je riječi i o budućnosti Sveučilišta. Novi rektor Boras najavio je uspostavljanje bolje komunikacije s dekanima te vraćanje zagrebačkog Sveučilišta na listu 500 najboljih sveučilišta.

Mornar: Pomoći ćemo vam kako god možemo, osim novcem, jer ga nemamo

'Želim da zagrebačko Sveučilište bude značajno regionalno sveučilište i da poboljšamo kvalitetu tamo gdje treba te da se vratimo na te liste jer mi tamo pripadamo', kazao je Boras.

Ministar Mornar upitan je kakva će biti buduća suradnja zagrebačkog Sveučilišta i Ministarstva, s obzirom na to da dosad i nije bila za pohvalu. 'Nadam se da će biti dobra. Kad sam se kandidirao za rektora, moja premisa je bila korektna suradnja s resornim ministarstvom. Sad kad sam u drugoj ulozi, nema razloga da promijenim mišljenje', kazao je Mornar.

Na samoj svečanosti ministar je novom rektoru poželio puno uspjeha i rekao da će mu njegovo ministarstvo biti na raspolaganju za svaku pomoć, osim one financijske, jer novca, kaže, nema. Vrativši se s putovanja u SAD s premijerom Zoranom Milanovićem, ministar Mornar pod dojmom je američkih sveučilišta poput poznatog Stanforda. Rekao je da je njihov budžet po studentu 110 puta veći od hrvatskog te obećao Borasu da će mu pomoći da Sveučilište samo pronađe načine za stjecanje novca kroz akademsko poduzetništvo i 'ekosustav malih start-up kompanija' koje bi punile proračun Sveučilišta, a jednom i proračun države.

Josipović: Nadam se da Boras neće biti rektor kad se vratim na Sveučilište

Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je upravo u pretkampanji za reizbor na Pantovčak, rekao je da sveučilišta u Hrvatskoj moraju razumjeti da ne smiju ovisiti samo o državi: 'Moraju se izboriti za punu autonomiju i funkcioniranje koje ne ovisi samo o državi, nego i o uspjehu na znanstvenom i gospodarskom području.' Rekao je da ugled svakog sveučilišta, između ostalog, ovisi o reformi koja treba sustav obrazovanja približiti tržištu rada.

Poželio je novom rektoru sve najbolje i dodao kako se nada da neće biti na čelu Sveučilišta kad se on vrati na Pravni fakultet. Josipović je time htio reći kako se nada da će ponovno biti izabran za predsjednika Republike na sljedećih pet godina.

Bandić: Na kraju Borasovog mandata krov će dobiti i dramska i likovna akademija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponadao se dobroj suradnji s novim rektorom i pohvalio se time da je kraj mandata rektora Alekse Bjeliša obilježen novom Muzičkom akademijom u samoj blizini Rektorata. Obećao je da će na kraju Borasovog mandata 'svoj krov' dobiti i akademije dramske i likovne umjetnosti.

Na kraju svečanosti bivši rektor Aleksa Bjeliš predao je pozlaćeno žezlo i lanac oko vrata novom rektoru Damiru Borasu. U svom govoru Bjeliš je zahvalio svima s kojima je surađivao proteklih godina i rekao da je puno naučio od svih kolega, ali i studenata.

Boras je završio svečanost obećanjima da će pokušati što više doprinijeti dobrobiti studenata i znanstvenika, da će surađivati sa svima i ponadao se da financijska kriza neće utjecati na kvalitetu Sveučilišta te da će je prebroditi. Za kraj je recitirao poznatog pjesnika A.B. Šimića s porukom: 'Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda.'