BUDŽET PROBIJEN ZA 7 MILIJUNA KUNA

Bandić pred uhićenje sklopio posao za gradnju još tri fontane

24.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Iako je mnoge bitne projekte zapostavio, gradnja fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice punom parom ide dalje. Sklopljen je ugovor za izgradnju druge faze koja uključuje gradnju još triju fontana pokraj dviju postojećih. Iako je procijenjena vrijednost bila nešto manja od 19 milijuna kuna, konačna vrijednost popela se na gotovo 31 milijun kuna

Ugovor za gradnju fontana sklopljen je 10. listopada s tvrtkom Vodotehnika d. d. koja je jedna od dviju tvrtaka koje su poslale svoju ponudu. Kriterij je bio izbor najniže ponude, iako je ta najniža premašila početnu vrijednost ugovora za oko sedam milijuna kuna. Naime, procijenjena je vrijednost 18,9 milijuna kuna bez PDV-a, a konačna je vrijednost ugovora 30,7 s PDV-om.

A za tu će svotu Vodotehnika biti dužna izvesti sve građevinske radove, niskonaponski priključak, elektro-strojarski projekt fontana i rasvjetu, kanalizaciju, vodovod, u tom je trošku i privremena regulacija prometa tijekom radova, sanacija kolnika… Vodotehnika će izvesti i automatsku regulaciju rada fontana, a bit će izgrađena i kontrolna soba.


Tvrtka Vodotehnika, na čijem je čelu Šimun Lušić, često je za Zagreb izvodila radove na vodovodnoj i kanalizacijskoj infrastrukturi. Lušić je izvodio i radove teške nekoliko desetaka milijuna kuna na Sljemenu kada je Bandić odlučio dovesti skijašku kremu na Zagrebačku goru. Vodotehnika se brinula za zasnježivanje staza za što je bilo potrebno napraviti umjetno jezero te provesti cijevi kako bi topovi mogli bacati umjetni snijeg po stazama.

Posluje u plusu

Ova tvrtka koja radove izvodi po cijeloj Hrvatskoj, u 2013. imala je 113 milijuna kuna prihoda te manje od 50 tisuća kuna dobiti. Ima 162 zaposlenih.


Pod povećalo javnosti došla je i 2010., kada joj je Grad Zagreb, bez javnog natječaja, povjerio izvođenje radova na vodovodnim instalacijama kod Arene za 350 tisuća kuna. Nekoliko mjeseci ranije, Vodotehnika je za Bandićevu predsjedničku kampanju donirala sto tisuća kuna.

Upravo zbog neplaćanja poreza na donacije za predsjedničku kampanju USKOK tereti uhićenog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Bandićeve fontane nisu jedine koje je ova tvrtka gradila. Godine 2006., u Kninu je bila zadužena za fontanu na Trgu Ante Starčevića. Tu je fontanu platio Grad Zagreb koji je na natječaju birao izvođače radova.