ŽARKO PUHOVSKI:

'Volio bih znati po čemu je to Karamarko bio branitelj'

24.10.2014 u 07:00

  • +4

Branitelji već tri dana prosvjeduju ispred resornog Ministarstva

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Bionic
Reading

Komentirajući objašnjenje predsjednika HDZ-a da je pred Ministarstvo branitelja došao 'kao Tomislav Karamarko koji je pripadao policijskim braniteljima', politički analitičar Žarko Puhovski rekao je, za početak, da nije naročito inteligentno to da se predsjednik HDZ-a pojavljuje negdje za što kaže da HDZ nije upleten u to

'Drugo, volio bih znati po čemu je on to bio branitelj. Mogli smo ga vidjeti u Zagrebu cijelo vrijeme rata, a ne znam baš koliko je branitelja bilo stalno po Zagrebu', rekao je Puhovski.

Kako pak ocjenjuje reakciju premijera Zorana Milanovića, tj. njegovu podršku ministru Predragu Matiću?

'On je u nekoj vrsti iznudice i mora vući poteze mimo svoje volje. Nema druge mogućnosti nego braniti Matića. Čini mi se da je on zapravo učinio jedino što je mogao – pokušao je prebaciti lopticu HDZ-u, tvrdeći da je HDZ iza toga', smatra Puhovski.

Slaže se s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor da Milanović u ovoj situaciji mora razgovarati s braniteljima, ali 'tek nakon što oni razgovaraju s ministrom'. U suprotnom, Milanović bi pokazao da nema povjerenja u ministra.

'Nakon njihovog razgovora s ministrom, u kojem se stvari ne bi riješile, logično se ide na razgovore s premijerom. Ali ne mimo ministra, osim ako ga ne odluči smijeniti', kaže Puhovski.

Jadranka Kosor istaknula je da je ona s braniteljima razgovarala osobno, kao premijerka. Puhovskog to ne iznenađuje. 'Gospođa Kosor razgovarala je sa svima, a Milanović nije u stanju razgovarati ni s Karamarkom da dogovore preferencijalni izborni sustav. On traži suglasnost HDZ-a preko medija', odrezao je Puhovski.

Shvatljivo je, nadalje, da policija ne intervenira unatoč tome što je okupljanje branitelja nepropisno. 'Nitko se ne usuđuje dirati branitelje jer su oni simbolička vrijednost po sebi. Razumljivo je da oni traže svoje socijalne privilegije, ali nipošto ne mogu i ne smiju imati političke privilegije', napominje Puhovski, referirajući se na povike branitelja da vladajući žele 'da Srbi imaju prava kao i mi'.

Puhovski još uvijek nije čuo nikakav suvisao argument za smjenu ministra Matića, osim što odbija smijeniti pomoćnika Bojana Glavaševića.

Isprika zbog njegove izjave na početku je možda i mogla smiriti strasti, ali 'sad je otišlo daleko'.

'Oni se neće smiriti dok se ostavka ne provede ili dok se fizički ne izmore. Pitanje je samo što će prije doći', rekao je Puhovski, dodajući da je strašno što ga ovo podsjeća na ponašanje SUBNOR-a iz 60-ih godina, u vrijeme njegove mladosti. 'Ni oni nisu bili zadovoljni socijalnim privilegijama, nego su htjeli politički utjecaj', zaključio je Puhovski.