HRVAATI TREĆI U EUROPI

Prekomjerno soljenje odnese godišnje nekoliko tisuća života

31.10.2014 u 20:27

Bionic
Reading

Smanjenjem unosa soli za samo 3 grama dnevno u Hrvatskoj bi godišnje bilo između 3100 i 6200 novih slučajeva kardiovaskularnih bolesti manje, a spasilo bi se između 2300 i 4700 života, rekao je danas ministar zdravlja Siniša Varga predstavljajući Strateški plan o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj od 2015. do 2019. godine

Hrvatska je s prosječnim dnevnim unosom soli od 15 grama treća u Europi, iza Turske i Mađarske. Unosimo tri puta više soli od preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pa smo zbog toga u samom svjetskom vrhu po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, upozorio je Varga na konferenciji na novinare.

Cilj nedavno prihvaćenog strateškog plana postupno je smanjivanje dnevnog unosa soli do 2025. na 5 grama, u skladu s preporukama WHO-a.

Ministar je upozorio na povezanost prekomjernog unosa soli s porastom krvnog tlaka i broja kardiovaskularnih bolesti, te istaknuo milijunske uštede u zdravstvenom sustavu koje bi bilo moguće ostvariti smanjivanjem tog unosa.

'Riječ je o 30 milijuna eura potencijalne uštede, što bi se moglo preusmjeriti na nabavu novih lijekova', istaknuo je Varga i pozvao građane da prestanu dosoljavati hranu i obrate pažnju na deklaracije o gramaži soli u kupljenim prehrambenim proizvodima.

Apelirao je i na ugostitelje da uklone soljenke sa stolova, kako se ne bi dosoljavala već posoljena hrana.

Kao važan dio strateškog plana naveo je suradnju s industrijom hrane, pogotovo na području brze prehrane, te suradnju sa školama i vrtićima, kako se djecu od malih nogu ne bi navikavalo na slanu hranu.

U sklopu strateškog plana napravljena je analiza svih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) od početka iduće godine zelenom etiketom 'Živjeti zdravo' označavat će se namirnice s dopuštenim nutritivnim vrijednostima.

Apel će biti upućen i na lokalnoj razini, budući da pokazatelji HZJZ-a govore da se u nekim županijama konzumira izrazito slana hrana. Po unosu soli najgora je Ličko-senjska županija, u kojoj se procjenjuje da 30 posto ljudi soli hranu prije nego je počne konzumirati.

Cilj je da tvorničke menze, škole i vrtići nude hranu s manje soli, šećera i masnoća, a restorani menije s oznakama 'Živjeti zdravo', poručio je Varga.

Strateški plan za redukciju unosa soli u hrani u Hrvatskoj od 2015. do 2019. prihvaćen je 9. listopada na regionalnoj konferenciji o smanjenju unosa soli u Vukovaru, samo tri tjedna nakon što je WHO donio Akcijski plan za hranu i prehranu 2014.-2020.

Voditelj Programa za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Europskog ureda WHO-a Joao Breda pozdravio je to što je Hrvatska prepoznala zdravstveni problem prekomjernog unosa soli i poduzela mjere koje će uspostaviti nadzor nad kroničnim nezaraznim bolestima, u čemu ima punu potporu WHO-a.

Visok unos soli povezan je s visokom pojavnošću kardiovaskularnih bolesti. Unos soli u Europi dosta je visok, pa mjerama koje poduzima Hrvatska spašavamo živote i novac, poručio je Breda.