AKO STE IZ RIJEKE ILI OSIJEKA

Studenti i učenici, iskoristite ove financijske poticaje!

23.11.2014 u 16:55

Bionic
Reading

Rijeka stipendira šest studenata za deficitarna zanimanja i 44 darovita učenika i studenta! Interes za stipendije Grada Osijeka u zadnjih pet godina znatno je porastao. Paradoksalno je da, unatoč teškoj ekonomskoj krizi i velikoj nezaposlenost, učenici nisu zainteresirani školovati se za deficitarna srednjoškolska strukovna zanimanja: tesar, zidar, bravar, armirač, stolar i tapetar

Grad Rijeka ove je jeseni uveo i novu vrstu stipendije kojom će nastojati omogućiti učenicima i studentima iz obitelji slabijeg socijalnog statusa da završe srednju školu ili studij te na taj način ostvare osnovne preduvjete za uspješan ulazak na tržište rada.

Prema socijalnim kriterijima Grad Rijeka dodjeljuje 14 stipendija učenicima i šest studentima, a kandidati mogu biti redoviti učenici 2., 3. i 4. razreda srednje škole i redoviti studenti 2., 3. ili više godine studija koji ispunjava uvjete državljanstva, prebivališta, korištenja prava iz socijalne skrbi te određenog uspjeha u svom školovanju. Prijavljeni kandidati ostvaruju i dodatne bodove prilikom rangiranja pristupnika, i to u slučaju da nema jednog ili oba roditelja, izdvojen je iz obitelji te se nalazi u domu za nezbrinutu djecu ili u udomiteljskoj obitelji, pristupnik je roditelj, dolazi iz kućanstva s troje ili više djece na redovitom školovanju, odnosno djece predškolske dobi, ima utvrđeno tjelesno oštećenje organizma od minimalno 70 posto i/ili je pristupnik dijete ili štićenik hrvatskog branitelja Domovinskog rata.

Stipendije za darovite učenike i studente dodjeljuju se od 1993. te je u dva desetljeća isplaćeno 2.753 godišnjih stipendija. Protekle školske/akademske godine stipendiju Grada Rijeke koristio je 21 učenik 3. i 4. razreda srednjih škola te 129 studenata, od kojih se 52 školovalo izvan Rijeke, a 98 u Rijeci. Za školsku i akademsku godinu 2014/2015. Raspisuje se natječaj za dodjelu 44 novih stipendija.
Kandidati za stipendije za darovite učenike i studente boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju profesora i stručne službe. Prema ostvarenim ukupnim bodovima sastavlja se rang lista pristupnika, posebno za studente, a posebno za učenike 3. i 4. razreda srednjih škola, koja služi kao osnovica za odabir stipendista. U postupku bodovanja i rangiranja pristupnika provodi se i psihološko testiranje svih pristupnika koje provode tri psihologa s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. S učenicima i studentima sklapa se ugovor o stipendiranju, za cijelo razdoblje obrazovanja u okviru stupnja za koji je stipendiran te pod uvjetom da tijekom tog razdoblja ispunjava sve propisane uvjete.

Grad Rijeka dodjeljuje i šest stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, utvrđena temeljem podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i potreba riječkih ustanova. Po jedna stipendija dodjeljuje se studentima sveučilišnih studija koji se u 2014/2015. obrazuju za: magistra logopeda, magistra nastavničkog smjera geografije, biologije, kemije, fizike i matematike

'S obzirom na to da takvi kadrovi nedostaju riječkim obrazovnim ustanovama, stipendiranje deficitarnih zanimanja pomože studentima da brže i lakše završe fakultete, a dugoročno od toga i Grad ima koristi jer će se njihovim eventualnim zapošljavanjem nakon svršetka studija zadovoljiti potrebe za kadrovima koji nedostaju. Ujedno, ove su stipendije poticaj i drugim mladima da se lakše odluče za ove studije, upravo zbog mogućnosti korištenja stipendija', navode u Gradu Rijeci.

Stipendija za studente koji se školuju za deficitarna zanimanja iznosi 1.100 kuna, no ako student ne završi uspješno studijsku godinu odnosno cjelokupni sveučilišni studij ili prekine obrazovanje, obustavlja se daljnja isplata stipendije i dužan je vratiti cjelokupan primljeni iznos stipendije, i to uvećan za kamatnu stopu utvrđenu ugovorom i u roku od godinu dana.


Osječanima Grad subvencionira kamate studentskih kredita

Grad Osijek dodjeljuje 25 studentskih i 15 učeničkih stipendija u školskoj godini 2014/2015. Od odobrenog broja stipendija, najmanje 75 posto stipendija odobrava se kandidatima deficitarnih zanimanja.
U biti, zadnjih pet godina u Osijeku se dodjeljuje po 25 studentskih i 15 učeničkih stipendija, koje iznose za studente 800 kuna, a za učenike 400 kuna neto. 'Iznos koji Grad izdvaja za stipendije je 348.000 kuna u 2014., a sličan iznos odvajan je i prethodnih godina', poručili su na tportalov upit iz Grada Osijeka.

'Interes za stipendije u posljednjih pet godina znatno je porastao, vjerojatno upravo zbog gospodarske krize i visoke stope nezaposlenosti. Izuzetak su prijave za deficitarna srednjoškolska strukovna zanimanja, a to su: tesar, zidar, bravar, armirač, stolar i tapetar, koji je tradicionalno slab unatoč niskom pragu prosjeka ocjena koji se traži kao minimum. Sasvim je suprotno kod studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, gdje je interes jako velik, a najviše se na natječaj javlja studenata medicine', odgovorili su na upit. Napomenimo da je traženi minimum za stipendije za deficitarna srednjoškolska zanimanja prosjek ocjena 3,5.

Osim stipendija, studenti imaju mogućnost korištenja i studentskih kredita za plaćanje troškova života te za plaćanje školarine po povoljnijoj kamatnoj stopi koju će dodatno grad Osijek sufinancirati. Ovi krediti uz gradsku subvenciju namijenjeni su redovnim studentima sveučilišnih, stručnih i poslijediplomskih studija ako udovoljavaju uvjetima koje je propisao Grad.

Za preddiplomske i diplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života u rasponu je od 500 do 1.500 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Osijeka, od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u nekom drugom hrvatskom gradu te od 2.000 do 4.000 kuna mjesečno za studente koji studiraju u inozemstvu. Za poslijediplomske studije iznos kredita za plaćanje troškova života za studije na području RH u rasponu je od 1.000 do 3.000 kuna mjesečno dok za studente koji studiraju u inozemstvu iznosi od 2.500 do 5.000 kuna mjesečno.

To znači da za preddiplomske i diplomske studije kredit za plaćanje školarine iznosi maksimalno do 18.000 kuna godišnje za studije na području Osijeka te maksimalno 30.000 kuna godišnje za studiranje na području RH (ali izvan Osijeka) i maksimalno 48.000 kuna godišnje za studije u inozemstvu. Kod poslijediplomskih studija kredit za plaćanje školarine za studiranje na području RH može iznositi maksimalno 42.000 kuna godišnje, a za studije u inozemstvu maksimalno 60.000 kuna godišnje.

Rok korištenja kredita jednak je trajanju studija, odnosno preostalim godinama studija korisnika kredita, uz dodatnu mogućnost korištenja odgode plaćanja prve rate u trajanju do 12 mjeseci. Na taj način otplata glavnice kredita započinje tek nakon završetka studija i eventualno iskorištene odgode početka otplate. Rok vraćanja kredita neovisno o roku trajanja studija iznosi do 120 mjeseci. Grad sufinancira kamatu u visini 2,81 posto te kamatna stopa za studente iznosi 2,95 posto godišnje, promjenjiva, u kunama. Povlašteni studentski krediti odobravaju se bez naknade za obradu kredita, a studenti moraju imati i suglasnost Grada Osijeka te, naravno, bonitet koji utvrđuje banka.