POKVARENI TELEFONI

Bandić je već dva dana vani, a nitko ne zna tko ga i kako kontrolira

21.11.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik, osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, već je dva dana na slobodi uz jamčevinu od 15 milijuna kuna i mjere opreza koje kažu da ne smije prilaziti 180 svjedoka i obavljati dužnost gradonačelnika. Trenutačno provođenje mjera opreza nadziru samo novinari i zainteresirani građani, institucije još tumače pravilnik

Pravilnik o izvršavanju mjera opreza u članku 10. kaže da je za provjeru izvršavanja mjere zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom nadležna policija, i to ona koja se nalazi u mjestu gdje se nalazi osoba u svrhu čije zaštite je mjera određena. 'Provjera se vrši razgovorom s osobom u svrhu čije zaštite je mjera određena', stoji u pravilniku.

Prema tumačenju nekih sudaca, koji naglašavaju da sud nije nadležan za progon niti kontrolu okrivljenika, policija bi trebala kucati na vrata svjedoka i provjeravati je li ih kontaktirao Bandić i pokušao utjecati na njih.

Ipak, u policiji još ne znaju kako će tumačiti i provoditi tu odredbu.
Rekli su da će konzultacije na tu temu održati čim u MUP stigne rješenje o Bandićevim mjerama opreza sa suda, a to se trebalo dogoditi tijekom današnjeg dana. Što se policije tiče, izgleda da je prva tri dana Bandić mogao utjecati na bilo kojeg svjedoka. No oko njega su non-stop bile televizijske i druge kamere...

Druga mjera opreza iz članka 11. Pravilnika kaže: 'Provjeru izvršavanja mjere opreza zabrane poduzimanja određene poslovne aktivnosti provodi tijelo određeno posebnim propisom za nadzor nad tom poslovnom aktivnošću.'

Nitko se ne usudi reći koje je to tijelo, a Pravilnik, niti bilo koji drugi zakon, ne konkretizira koja bi to institucija trebala pratiti petlja li se Bandić u odluke koje se donose vezano za Grad Zagreb. Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić jedini je rekao da bi USKOK trebao tražiti od Skupštine Grada Zagreba da ih redovito izvještava o odlukama koje se donose i mogućem utjecaju Milana Bandića na te odluke.

'Provjera se vrši neposrednim zapažanjem, razgledavanjem poslovne dokumentacije ili na drugi način skladno posebnim propisima...', stoji u Pravilniku. Dakle, zastupnici bi trebali malo jače aktivirati svoju građansku dužnost (a pretpostavlja se da kao političari imaju sasvim dovoljno građanske svijesti...) i dojaviti policiji ako vide da se Bandić muva hodnicima Poglavarstva ili Skupštine te ako zamijete njegov potpis na nekom recentnom dokumentu.

Premda je predsjednik Skupštine Darinko Kosor najprije odbacio mogućnost da kontrolira Bandića, čini se da mu Pravilnik ne ostavlja previše prostora za manevriranje. Gradska skupština tijelo je koje nadzire gradonačelnika, a skupštinski zastupnici su osobe koje mogu 'neposrednim zapažanjem i razgledavanjem poslovne dokumentacije' uočiti moguće Bandićevo kršenje mjere opreza o zabrani obavljanja gradonačelničke dužnosti.

Nepravilnosti bi morala prijaviti i Bandićeva zamjenica Sandra Švaljek koja smije komunicirati s Bandićem, ali nikako ne na teme koje se tiču funkcioniranja Grada. Tako barem tumači sud.

Osim novinara koji prate Bandićev svaki korak, očekuje se da se u provedbu sudske odluke uključe uskoro i druge institucije.