PORTRET ODBJEGLOG PREDSJEDNIKA

Davor Šuker: Sjajan strijelac, opaki srcolomac i nedorasli foteljaš

28.11.2014 u 10:19

Bionic
Reading

Gdje je nestao Davor Šuker, gdje se skriva on? Nakon što se nije oglasio ni nakon nereda u Milanu, niti nakon neodigranog hrvatskog derbija u Maksimiru, Šuker nije sudjelovao ni na sjednici Izvršnog odbora HNS-a pa su se novinari i javnost, parafrazirajući hit Bareta & Plaćenika, zapitali gdje je nestao. Damir Vrbanović ubrzo je obznanio kako je Šuker u Bangkoku zbog službenih obveza u FIFA-inoj Komisiji za profesionalni nogomet. Međutim, ispostavilo se da FIFA nema nikakav sastanak u Tajlandu i da je Šuker zapravo u Londonu, a za Tajland bi tek trebao poći. I dok se bura s juga ne stišava, Šuker, kao prvi čovjek saveza, nema nikakav stav

Stavio je pinklec na rame i dao put pod noge baš kao 1989. kada je iz Osijeka stigao u Zagreb.

Bio je to u ovdašnjim okvirima velik transfer, i iako je pregovarao i s Hajdukom, završio je u Dinamu. Isprva je živio u Intercontinentalu i uživao u gastronomskim delicijama Nikole Oreškovića, bio rado viđen gost Saloona, Kiwija, French Kissa… Vječiti neženja, kako je tada pisao časopis TOP, često je zalazio u frizerski salon Neno u tadašnjoj Kraševoj, danas Bauerovoj ulici, radi frizerke Bernarde Bibe.

Družio se najčešće s dva Zvonimira – Bobanom i Soldom, a u zagrebački život, prema vlastitu priznanju, uveo ga je Vlado Kasalo. Osječka veza potrajat će do današnjih dana, a koliko su dobri, prisjetio se proljetos  anegdotom za nogometni časopis 11Freunde Guido Schäfer, Kasalov suigrač iz Mainza.

'Jednom prigodom posjetio nas je Davor ŠukerOtišli su zajedno u šoping i Vlado mu je kupio ručni sat za 10.000 maraka. Meni je to bilo doista impozantno', kazao je Schäfer.

Zagreb nakon dvije godine zamjenjuje Sevillom u kojoj će provesti narednih pet godina. Izvanredan nos za gol odvest će ga u madridski Real, ali prije toga će na eurosmotri u Engleskoj zabiti gol Peteru Schmeichelu o kojem će se pričati i kad se nogomet ne bude igrao.

Nekad briljantan nogometaš, zlatna kopačka iz Francuske 1998., madridsku adresu krajem devedesetih zamijenit će londonskom gdje je igrao za Arsenal i West Ham. Karijeru je na kraju okončao u Njemačkoj u TSV 1860 iz Münchena.

Osim golovima, naslovnice španjolskih medija punio je najprije s Juliom Falcon koju je ostavio radi TV voditeljice Ane Obregon. Falcon se svojedobno požalila medijima da joj srce slomio kada ga je u diskoteci vidjela s TV voditeljicom. Druženje s lijepim ženama nastavit će s trima Hrvaticama, manekenkama Kristinom Bradač, Majom Cvetković i navodno jedan kratki period s Draganom Radošević.

U intervju u Playboyju davne 1999. najavio je da planira što prije imati djecu. Prije pet godina povjerio se medijima da nije pronašao pravu osobu i da ga mama gnjavi zbog toga.

'Iskreno, ne znam ni sam što tražim', rekao je tada Šuker koji je posebnu pažnju poklanjao satovima koje nosi i autima koje vozi. Tako mu je ljevicu godinama krasio skupocjeni Roger Dubuis Golden Square Tourbillon, a u voznom parku našao se mercedes McLaren SLR minhenskih registarskih oznaka.

Jahtu marke Sunseeker od pola milijuna eura, nazvanu El Croata potopilo mu je nevrijeme na sjevernom Jadranu, a kada je dotegljena u novljansku luku, novinari su otkrili da je registrirana na Britanskim Djevičanskim otocima.

Osim u društvu lijepih žena, Šukera se moglo vidjeti i s licima iz crnih kronika. Družio se sa Zlatkom Bagarićem, neokrunjenim kraljem hrvatskog podzemlja, likvidiranim u ljeto 1998. u zagrebačkoj Dubravi. Bagarić je, netom prije negoli je smaknut, pisali su tada mediji, hrvatski put do bronce u Francuskoj pratio iz svečane lože u blizini predsjednika Franje TuđmanaUlaznicu mu je poklonio Šuker. Dok je u Dubravi ležao u lokvi krvi, novinari su zamijetili da je na ruci imao Šukerov poklon - zlatni Rolex.

Bagarić
je poput Šukera početkom devedesetih živio u Intercontinentalu. No da nije samo Bagarić bio njegovo društvo, potvrdile su slike iz 1996., u javnost dospjele četrnaest godina kasnije, na kojima su zlatna devetka i Miljenko Žaja Krojf, još jedno lice s tjeralice, pozirali na grobu ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Madridu. Krojfu je godinu dana nakon Bagarićeva ubojstva pod automobil podmetnuta bomba, pri čemu je ostao bez noge.

Uz dvojicu navedenih, zlatna devetka prijateljevala je i poslovala s Dinom Pokrovcem, još jedinim iz plejade onih čije se ime veže za telefon 192.

'Nogomet me kao posao počeo zanimati kada je Hrvatska osvojila treće mjesto u Francuskoj, a kako sam prijatelj sa Šukerom, 1999. rodila se ideja da se počnemo baviti menadžerstvom. On je bio nogometna zvijezda pri kraju karijere, a ja sam momak s dobrim pozicijama u Zagrebu i državi', pričao je Pokrovac medijima nakon svog prvog velikog posla - transfera Nike Kranjčara iz Dinama u Hajduk u siječnju 2005. godine.

Šest mjeseci kasnije, Pokrovac će biti likvidiran u ulazu zgrade u kojoj je živio na zagrebačkoj Sigečici. Ubojica nikad nije otkriven, a na njegovu pogrebu naći će se brojni nogometaši i mafijaši. Godinu dana kasnije, Šuker će obznaniti da se više ne bavi menadžerstvom.

'To mi je crna mrlja u karijeri, žao mi je što je onako završilo. Iako sam uvijek bio najsretniji uz djecu', priznao je u razgovoru za Večernji list.

Vješanje kopački o klin za Šukera je označilo i posvećivanje različitim poslovima u Njemačkoj i Španjolskoj koje je razgranao još za igračke karijere, ali i češći i dulji boravci u domovini. Nije krio razočaranost investicijskom klimom u Hrvatskoj pa je tako 2003. za Novi list priznao da je 'naučio kako se radi, ali kod nas jednostavno ne ide'. 'Žalosno je da sam više investirao u Španjolskoj nego u Hrvatskoj.'

Kod kuće, prema dostupnim podacima, ima tek nogometnu akademiju bez zaposlenih koja je prošlu godinu završila sa 16 tisuća kuna dobiti. U međuvremenu je investirao u nekoliko nekretnina na Kvarneru.

S brojnim osobama iz javnog života bio je potpisnik pisama podrške generalima i pisama o zaštiti digniteta Domovinskog rata. Nekako u to vrijeme snimio je reklamu za Gradsku banku Osijek u kojoj je tvrdio da i on 'štedi u njoj'. Međutim, Udruga štediša, koja je od propale banke potraživala svoj novac, obznanila je da na popisu 2.500 štediša na listi nema njegova imena.

Premda tijekom karijere nije krio svoju naklonost HDZ-u, malo tko je očekivao da će se politički angažirati. U svibnju 2005., našao na listi HDZ-a za Skupštinu Grada Zagreba.

'Vijećnik sam u prvom mandatu i još uvijek se ne želim nepotrebno opterećivati politikom. Znam da mogu pomoći ljudima svojim imenom, ali treba vidjeti. Politika je zanat kao i svaki drugi, u politici se sada osjećam kao kada sam bio pionir u omladinskoj školi Osijeka. Počinjem od početka', objasnio je novinarima uoči svog vijećničkog mandata.

U četiri godine od 45 sjednica Šuker je bio na svega njih 14 što je bilo uvjerljivo najmanje od svih zastupnika. Ni za govornicom nije puno govorio, a kad bi izašao, Milan Bandić bi ga brzo poklopio.

Iz tog mandata ostat će zapamćeno da je digao ruku za kontroverzni projekt Cvjetni prolaz Tome Horvatinčića.

Kada mu politika nije išla, Šuker se odlučio ozbiljnije vratiti u nogomet. Čovjek brend, kako je za sebe volio reći, u svega tri godine od izaslanika Zagrebačkog nogometnog saveza u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza stigao je do predsjedničke funkcije. Prilika se ukazala kada se Vlatko Marković odlučio povući s pozicije koju je godinama obnašao.

No prije negoli će postati predsjednik HNS-a, 2011. naći će se u aferi 'Novčići' zbog čega je na sudu u Münchenu kažnjen s osam tisuća eura. Bivši nogometni as na letu iz Milana za London pronašao je veću količinu antičkih novčića procijenjenih na 25.000 eura. Iako je bio dužan prijaviti njihov pronalazak, to nije učinio i darovao ih je prijateljici Tanji koja ih je pokušala unovčiti.

Na festivalu demokracije, kako su HNS-ovci 2012. nazivali izbor za novog predsjednika, Šuker je izabran jednoglasno. No kako to obično biva, lobiranje i utjecaj u svemu imaju ključnu ulogu pa tako i u slučaju izbora šefa HNS-a.

'Često se misli da je Zdravko Mamić postavio Šukera za predsjednika HNS-a. To je djelomično točno. On je zapravo produkt Željka Širića koji je na tržište izašao u koprodukciji Zdravka Mamića i osječkog sudačkog lobija. Širić je čovjek s ogromnom moći i bio je neprikosnoveni gospodar situacije.

Na vrijeme je shvatio da ne može sam biti predsjednik HNS-a i u Šukeru je pronašao idealnog čovjeka za taj posao. Koliko je meni poznato, Mamiću se isprva ta ideja nije svidjela, ali Mamić je dobar s osječkim sudačkim lobijem, prvenstveno Antom Vučemilovićem. Osijek ima devet sudaca, a u cijeloj toj županiji ima samo jedan prvoligaški klub. Jedan grad ima više sudaca nego cijela Dalmacija i Primorsko-goranska županija zajedno', tvrdi Ivan Brleković, bivši dopredsjednik HNS-a i jedan od rijetkih koji imaju petlju u javno reći i upozoriti na probleme u hrvatskom nogometu.

Brleković ne dvoji da je Šuker bio vrhunski igrač i sportašali smatra da nije dorastao funkciji predsjednika.

'Kako je to svojedobno rekao Ćiro Blažević, jedino što nogometaši imaju vrhunsko nalazi se od pojasa naniže. Rijetki su oni koji su bili vrhunski nogometaši a da mogu obnašati nekakve visoke pozicije. Šukerovi intelektualni kapaciteti naprosto su preskromni da bi mogao biti predsjednik HNS-a. Uostalom, svojedobno sam mu u Otvorenom na HTV-u rekao da sam pročitao više knjiga nego što ih je on vidio i danas stojim iza toga', navodi Brleković.

Prvi gaf kao predsjednik napravio je kada se otkrilo da je novcem HNS-a naručio 500 reprezentativnih originalnih dresova s otisnutim vlastitim prezimenom kako bi ih mogao dijeliti diljem svijeta.

Dok je kao igrač prema suigračima često znao podignuti palac gore, u jednom trenutku dvoboja s Belgijom u Maksimiruiznerviran dobacivanjima navijača, odlučio je umjesto palca pokazati srednjak.

Mjesec dana kasnije, novinarska ekipa HRT-a nije prema Reykjaviku otputovala u čarteru s igračima i stručnim timom reprezentacije kako je bilo planirano jer im u avion, prema pisanju medija nije dao šef HNS-a, a razlog je navodno bila 'Offside zamka', dokumentarni film Marija Kovača koji je progovorio o aferama, lažiranjima, dugovima u domaćem nogometu. U filmu je korišten i dio materijala iz intervjua kojeg je Šuker dao godinama ranije za tportal u kojem progovara o neriješenim situacijama u hrvatskom nogometu. Nakon što je vidio film Šuker je u zračnoj luci susreo i našeg novinara Silvija Škrleca na kojeg se otresao riječima 'sram te bilo, dali ste materijal za film više nikad neću dati izjavu za vaš portal'.

Kada se s njegove strane očekivala žestoka osuda 'pjevačkog' nastupa Joea Šimunića s hitom 'Za dom', Šuker je samo kratko to prokomentirao kao neprimjerenu gestu, a ostatak posla odradio je Damir Vrbanović.

Na puni četverogodišnji mandat izabran je u travnju 2014., a Mamić mu je tada poželio 'da dugo vodi savez'.

'Bojim se da Šuker neće još dugo jer se na funkciji predsjednika počeo ponašati kao duh iz boce što onima koji su ga tamo postavili nikako ne odgovara', zaključio je Brleković.

Sportska karijera

Šuker je rođen 1. siječnja 1968. u Osijeku. Otac Tomislav bio je prvak Balkana i Mediterana u kuglanju, a mama Milka njega i sestru Nevenku, čiju preranu smrt nikad nije prebolio, poticala je na bavljenje sportom. Nogometnu karijeru započeo je u Osijeku, a prvoligašku premijeru imao još kao junior 1984. Tri godine kasnije, Šuker je u Čileu s juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio naslov svjetskog prvaka postigavši pritom šest pogodaka. Kao 21-godišnjak bio je najbolji strijelac Jugoslavenske lige s 18 zgoditaka. Iz Osijeka je 1989. prešao u Dinamo, da bi godinu kasnije debitirao u dresu hrvatske reprezentacije. U Španjolsku odlazi 1991., a nakon dvije godine u Sevilli postaje drugi strijelac lige. S Realom je u prvoj sezoni osvojio naslov državnoga prvaka. Sljedeće godine ponovno je bio drugi strijelac Španjolske, a u svibnju 1998. osvaja Ligu prvaka. Zlatnu kopačku na SP-u 1998. u Francuskoj osvaja sa šest pogodaka. Igrajući za Arsenal poražen je u finalu Kupa UEFA, a vrijeme provedeno u West Hamu je za zaborav jer je veći dio bio ozlijeđen. Za bavarski TSV 1860 odigrao je dvije sezone, a za reprezentaciju je odigrao 68 utakmica i postigao rekordnih 45 pogodaka.