NEĆE BITI NESTAŠICE

Južna Koreja obustavila uvoz američke peradi

21.12.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Južna Koreja obustavila je uvoz američke peradi i proizvoda od peradi zbog izbijanja ptičje gripe u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo poljoprivrede

Obustava dolazi u vrijeme kada se Južna Koreja bori s izbijanje ptičje gripe u vlastitoj zemlji.

‘Obustava uvoza je mjera karantene kako bi se spriječio ulazak virusa HPAI u zemlju’, navodi se u priopćenju ministarstva,

Ministarstvo ističe da je u ovoj godini virusom ptičje gripe HPAI bilo pogođeno 18 zemalja, uključujući Južna Koreja. U Južnoj Koreji nisu zabilježeni slučajevi zaraze ljudi.

Ptičja gripa je zarazna virusna bolest ptica. Većina virusa ptičje gripe ne prelazi na ljude, no neki mogu uzrokovati ozbiljne infekcije kod ljudi.

Dva soja ptičje gripe, H5N2 i H5N8, potvrđena su kod divljih ptica u državi Washington, u blizini američke granice s Kanadom, objavili su u srijedu američki dužnosnici zaduženi za poljoprivredu.

U SAD-u virus nije pronađen kod komercijalne peradi.

Južna Koreja uvezla je iz SAD-a u prvih 11 mjeseci ove godine 63.245 tona mesa peradi i 264.000 pilića, pokazuju podaci ministarstva.

Ministarstvo je objavilo da suspenzija uvoza neće izazvati nestašicu budući da se ovog mjeseca predviđa porast domaće opskrbe za 17,5 posto u odnosu na godinu ranije, na 67.000 tona, povrh 9.000 tona zaliha.