NOVI NAPAD MRŽNJOM

Branitelj Greiner: Jesam li četnik i manji Hrvat zato što ću glasati za Josipovića?

07.01.2015 u 19:01

Konferencija o letcima koji vrijeđaju Ivu Josipovića

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galoic

Bionic
Reading

U Brodsko-posavskoj županiji, na području općine Brodski Stupnik, u Slatniku, pojavili su se plakati koji pozivaju na mržnju. Uz fotografiju hrvatskog predsjednika Ive Josipovića koji se natječe za drugi mandat na Pantovčaku, na plakatima je tiskan uvredljiv sadržaj: 'legalna četnička organizacija, smrt komunizmu, kakvo drvo takav klin, kakav otac takav sin...' i još niz toga. Laburist i hrvatski branitelj Vlatko Greiner retorički je upitao danas na konferenciji za novinare u Slavonskom Brodu je li on četnik, Jugoslaven, manji Hrvat i domoljub, samo zato što će svoj glas dati Josipoviću

Na plakatima se uz Josipovića napada i šeficu nevladine (antiratne) udruge Documenta Vesnu Teršelič.

'Do sada, iako se to dogodilo prošlog tjedna, nitko od medija nije ništa o tome rekao. Protiv nepoznatih počinitelja podnijet će se prijava svakako, ali nećemo ići njihovom retorikom, iskoristit ću priliku i reći da je kampanja koju vodi suprotna strana puna mržnje, nije korektna i izjave koje se daju su vrlo teške i omalovažavajuće za sve ljude koji podržavaju Ivu Josipovića', kazao je Roberto Lujić, predsjednik GO SDP-a za slavonsko-brodski portal ebrod.net.

Stoga je ususret drugom krugu predsjedničkih izbora SDP, sa strankama koje podržavaju Josipovića - Strankom umirovljenika Hrvatske, Hrvatskom narodnom strankom, Orahom, Laburistima, Reformistima - i predstavnicima SDP-a Bosne i Hercegovine, organizirao konferenciju za novinare na kojoj su pozvali birače da u što većem broju izađu u nedjelju na izbore i svoj glas daju njihovu kandidatu.
'Razloga za to je nekoliko, kako su svi redom govornici istaknuli, ali osnovni je taj što Ivo Josipović poziva na mir, toleranciju i suživot, ne dijeli Hrvatsku na veće i manje Hrvate i one jugonostalgičare, ne poziva na podjele. Ivo Josipović donio je u pet godina mandata Hrvatskoj stabilnost i otvorio granice ne samo Europe, nego čitavog svijeta i time otvorio prostor za jačanje ekonomske stabilnosti zemlje', poručili su.

Osvrćući se na govor mržnje, netrpeljivost i sve ono ružno što se događa na društvenim mrežama oko ovih izbora, a što dolazi od članova HDZ-a i/ili njihovih koalicijskih partnera, Vlatko Greiner, predsjednik Laburista, rekao je kako nema mjesta podjelama na izborima za predsjednika Hrvatske. 'Ja sam hrvatski branitelj, obišao sam ratišta i 16 godina proveo po gardijskim brigadama. Jesam li ja manji Hrvat i volim li ja manje Hrvatsku i jesam li ja četnik, Jugoslaven, manji domoljub od HDZ-ovih 'velikih domoljuba' zato što ću glasati za Ivu Josipovića? Što mi nismo ovdje domoljubna koalicija stranaka? Što mi svi manje volimo svoju zemlju jer ćemo glas dati Josipoviću? Svi mi volimo ovu Hrvatsku, Ivo Josipović voli ovu Hrvatsku i zato izađite na izbore i glasajte za njega jer HDZ pobjeđuje samo kada je mali izlazak birača', poručio je Grainer.