NOVA VLADA

Cipras od danas premijer: Pao dogovor s desnicom

26.01.2015 u 12:30

Bionic
Reading

Čelnik Sirize Aleksis Cipras bit će službeno imenovan premijerom u ponedjeljak u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavio je ured grčkog predsjednika. Cipras planira prekinuti tradiciju i položiti prisegu bez Biblije, piše Reuters

'Danas u ponedjeljak u 16 sati (po lokalnom vremenu) grčki predsjednik Carolus Papulias službeno će Aleksisa Ciprasa imenovati premijerom', kazao je ured u priopćenju.

Cipras kojemu je nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora nedostajalo dva mjesta do apsolutne većine u parlamentu uspio je dogovoriti savez Sirize s malom desnom strankom Neovisni Grci koja ima 13 zastupnika.

Britanski The Guardian piše: 'Cipras je svoj prvi zadatak uspješno obavio - koalicija između njegove ljevičarske stranke i populističke desnice.'

Očekuje se da će ministar financija u novoj grčkoj vladi biti ekonomist Yanis Varoufakis, koji je u razgovoru za britanski Channel 4 otkrio tri prioriteta buduće vlade: okončanje humanitarne krize u Grčkoj, napad na grčku oligarhiju i ponovno pregovaranje o ekonomskoj politici s vladama ostalih država članica eurozone.

Prvi put u više od četiri desetljeća, na vlasti u Grčkoj neće biti konzervativna Nova demokracija, niti stranka umjerene ljevice PASOK - dvije političke sile koje su dominirale grčkom politikom od pada vojne hunte 1974. godine.

Nakon prisege, Cipras planira razgovarati i s čelnicima ostalih dviju stranaka, centrističke To Potami i komunističke KKE, kako bi zatražio njihovu podršku čak i u slučaju da se one ne pridruže koaliciji.

Aleksis Cipras - od grčkog Che Guevare do najmlađeg premijera

Poznat po odbojnosti prema kravatama, Aleksis Cipras obećao je novinarima da će konačno staviti jednu oko vrata kad ishodi otpis dijela grčkog duga.

Brendiran kao politička rock zvijezda, Cipras je u nedjelju ušao u povijest - krajnja ljevica prvi je put na vlasti, on je ponizio tradicionalne grčke vladajuće stranke Novu Demokraciju i PASOK i postat će najmlađi grčki premijer.

Inženjer graditeljstva po zvanju, politikom se počeo baviti tek što je izašao iz srednje škole. U parlament je prvi put izabran 2009. i brzo se od relativno nevažnog oporbenog političara prometnuo u snažnog protivnika. Grci su počeli obraćati sve više pažnje na mladog političara od 2010. kad ih je počela udarati financijska kriza.

Na političku je pozornicu uletio motociklom, a ne kao većina drugih političara na stražnjem sjedalu limuzine, otvoreno priznao da se divi Che Guevari i poručio Angeli Merkel 'da sve vodi ravno u pakao'.

Cipras je obećao da će ublažiti uvjete grčkog programa štednje koji joj u zamjenu za spasonosne kredite diktiraju Međunarodni monetarni fond, Europska unija i Europska središnja banka te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Cipras obećava i povećanje javne potrošnje, opoziv mjera štednje, veće mirovine i veću minimalnu plaću, poništenje mnogih strukturnih reformi i uvođenje poreza bogatima te zaustavljanje privatizacije. Njegova obećanja padala su na vrlo na plodno tlo jer je većini Grka već muka od dugotrajne štednje i rezova.

Budući grčki premijer rođen je 1974. u obitelji srednje klase. Obiteljski je čovjek, oženjen srednjoškolskom ljubavi, otac dvojice sinova.

Posebno je popularan među mladima koji su posebno teško pogođeni gubitkom radnih mjesta i u toj dobnoj skupini nezaposlenost je čak 60 posto.

U posljednje je vrijeme unaprijedio svoj engleski i ipak ublažio radikalnu retoriku te sve više postaje politički realist. To se ne može reći i za ostale članove njegove koalicije.

Siriza, naime, okuplja 13 frakcija, uključujući maoiste, socijaliste, trockiste, bivše komuniste i zelene. S radikalima u svojoj stranci mogao bi imati najviše problema pri stvaranju koalicijske vlade i pokušajima da izbori ustupke međunarodnih kreditora.