NAKON BURNOG ČETVRTKA

Sabornici amenovali provedbu zakona o braniteljima

30.01.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova prihvatio izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja za 2013. godinu

Na ostvarivanje braniteljskih prava u 2013. potrošeno je oko 5,9 milijardi kuna, što je za 157 milijuna ili 2,6 posto više nego godinu prije.

Glavnina novca, oko pet milijardi kuna, potrošena je za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, zatim za trajna prava branitelja (696 milijuna), za stambeno zbrinjavanje (34 milijuna) te za zapošljavanje branitelja (33,2 milijuna kuna).

Pozitivno je riješeno 212 zahtjeva za dodjelu stana ili stambenog kredita, što je za 74 zahtjeva ili 35 posto manje nego 2012. godine kada su riješena 286 zahtjeva.

Imovina Fonda hrvatskih branitelja iznosila je koncem 2013. godine nešto više od milijardu kuna, ili 147 milijuna kuna manje nego godinu ranije.

Dva spomenuta izvješća Sabor je prihvatio nakon maratonske, vrlo burne rasprave vođene u četvrtak cijeli dan.

Njenom početku nazočili su i predstavnici branitelja iz Savske ulice, koji prosvjedju duže od sto dana, no sabornicu su napustili nakon što predsjednik Sabora Josip Leko nije dopustio da se njihov predstavnik obrati zastupnicima. Leko se pozvao na odredbe saborskog Poslovnika, no branitelji to nisu prihvatili, pa su 'pale' teške riječi na njegov račun.

'U Hrvatskom saboru se može raspravljati o svima, samo ne o hrvatskim braniteljima', poručio je ogorčeno predsjednik Udruge stopostotnih HRVI Đuro Glogoški. 'Nakon svega, nakon stava predsjednika Sabora, koji je rekao da su nam vrata uvijek otvorena, vidjeli smo koliko su otvorena', rekao je Glogoški koji tvrdi da se jasno vidjelo da Sabor nije 'dom svih u Hrvatskoj', kako im je to govorio Leko.

Predsjednik Sabora u četvrtak popodne se uključio u saborsku raspravu, odbacivši braniteljske prozivke. Od prvoga je dana, kaže, pozivao na dijalog, a to čini i dalje, poziva sve branitelje, one koji prosvjeduju i one koji ne prosvjeduju, bez obzira koju političku opciju podržavaju, da sudjeluju u izgradnji demokratskih institucija.

'Nisam u sukobu ni s kim. Nije lako braniteljima reći ne, ali nije lako ni graditi državu, a ja neskromno kažem - treba ju graditi na principima demokracije', poručio je Josip Leko.