SUDSKO MIRENJE

Ostojić povukao tužbu, Goluža izrazio žaljenje

27.02.2015 u 15:36

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Trpimir Goluža i bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji ga je privatno tužio zbog klevete, u petak su na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sklopili sporazum da se spor riješi mirnim putem, nakon što se Ostojić obvezao da će povući tužbu i odustati od građanske parnice, a Goluža izrazio žaljenje zbog štete koju je Ostojić mogao imati zbog medijskih napisa

Goluža je na konferenciji za novinare u rujnu prošle godine optužio Ostojića za moguće slučajeve pogodovanja u javnoj nabavi medicinske opreme. Ostojić je u tužbi tvrdio kako je Goluža tada iznio neistinite tvrdnje s ciljem da našteti njegovu ugledu i časti, a naročito o tvrdnjama da je Ostojić kao ministar 'izravno pogodovao dvjema tvrtkama i omogućavao im financijski vrlo unosne poslove i pri tome oštetio državu za oko 104 milijuna kuna'. Predsjednik HUBOL-a pritom je istaknuo i da taj novac 'očito odlazi kriminalcima koji se predstavljaju velikim menadžerima'. U privatnoj tužbi za klevetu Ostojić je tražio da se Golužu kazni sa 150 dnevnih dohodaka, a nakon današnjeg ročišta Goluža je istaknuo zadovoljstvo što je spor riješen mirnim putem.

'Prije svega, drago mi je da je pobijedio razum i da smo postigli izvansudski dogovor. Suglasili smo se da će gospodin Ostojić povući predmetnu tužbu na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu te da će se odreći i tužbenog zahtjeva u parnici na Općinskom građanskom sudu', istaknuo je Goluža dodajući da ostaje pri svemu što je izrekao na konferenciji za novinare o problemima javne nabave u sustavu zdravstva.

'Izrazio sam i žaljenje zbog moguće nastale štete koju je gospodin Ostojić imao zbog napisa u medijima, navedenim u tužbi, a koje nisam izrekao, dok je gospodin Ostojić izrazio žaljenje zbog neosnovano podnesene tužbe protiv mene potaknut medijskim napisima', rekao je Goluža naglasivši i da je posebno zadovoljan što je Ostojić 'uvidio da je prenaglio, što je inicirao dogovor i što je gospodski podmirio sve troškove nastale zbog podizanja tužbe'.


'Svatko može pogriješiti, ali rijetko tko prizna pogrešku i dragovoljno snosi njezine posljedice. Zato ovaj potez gospodina Ostojića iznimno cijenim', istaknuo je Goluža dok bivši ministar Ostojić nije bio dostupan za komentar. Spor bivšeg ministra i predsjednika HUBOL-a pokrenut je nakon konferencije za novinare na kojoj je Goluža analizirao, kako je kazao, sumnjive postupke javne nabave za vrijeme Ostojićeva mandata i otkrio da su neki bili provedeni bez natjecanja i s potpunom eliminacijom konkurencije.

Goluža je Ostojića prozvao i zbog nabave 35 ECMO uređaja (umjetnih pluća), što je ocijenio stručno neutemeljenim te ustvrdio da je bespotrebno potrošeno tridesetak milijuna kuna. Predsjednik HUBOL-a bivšeg je ministra zdravlja osumnjičio i za makinacije pri nabavi 21 operacijskog stola, ustvrdivši da je Ministarstvo zdravlja odabralo 40 posto skuplju ponudu.

Ministarstvo zdravlja početkom veljače i službeno je potvrdilo da postoji višak ECMO uređaja i to na temelju zaključaka radne skupine koju je osnovao Ostojićev nasljednik Siniša Varga.

Goluža službeno izvješće još nije vidio, a u intervju Jutarnjem listu poručio da mu se 'čini da se radi o tipičnoj hrvatskoj priči u kojoj je država loš gospodar, a oni koji gospodare njome za to ne odgovaraju. Umjesto da se racionalno pristupa trošenju proračunskih sredstava, ulazi se u bespotrebne, megalomanske i financijski pogubne projekte', istaknuo je Goluža naglasivši i da je sve počelo nakon što su HUBOL-u bile dostavljene kopije originalnih ugovora o kupovini ECMO uređaja.

Prema Golužinim riječima, iz tih se ugovora saznala cijena, način plaćanja, servis, broj i tip kupljenih uređaja i njihovo odredište. HUBOL se nakon toga obratio i bolnicama s pitanjima o korištenju ECMO uređaja, ali niti jedna od 14 bolnica koje su dobile te uređaje nije im odgovorila, a do odgovora su u HUBOL-u došli sami. Prema Golužinim riječima, veliki broj ECMO uređaja uopće se nije koristio, a još veći broj je korišten znatno manje nego što to nalažu minimalne stručne smjernice.

Goluža je naglasio i da je Ministarstvo zdravstva još u studenom 2009. zaključilo, vezano uz pandemiju svinjske gripe, da bi Hrvatska sa samo šest novih ECMO uređaja bila spremna za sve najteže slučajeve.