PITANJA BEZ ODGOVORA

Opasna bakterija pobjegla iz američkog laboratorija

02.03.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Opasna, nerijetko smrtonosna bakterija koja živi u tlu i vodi 'pobjegla' je iz čuvanog laboratorija u istraživačkom centru za primate pri Sveučilištu Tulane u američkoj saveznoj državi Louisiani. Incident se dogodio još u studenom prošle godine, a možda i ranije; iako stručnjaci tvrde da nema opasnosti po stanovništvo, ni nakon nekoliko tjedana istrage u režiji niza lokalnih i nacionalnih agencija, nema odgovora na pitanje o uzroku širenja bakterije i razmjerima kontaminacije, upozorava USA Today

Strahuje se da je bakterija Burkholderia pseudomallei kontaminirala tlo istraživačkog kompleksa, 50-ak kilometara sjeverno od New Orleansa. Ovo je posljednji u nizu incidenata koji se nedavno bilježe u sferi biosigurnosti u najprestižnijim američkim laboratorijima s uzorcima bakterija i virusa klasificiranim kao potencijalno biološko oružje.

'Veoma je zabrinjavajuća činjenica da se ne može ustanoviti kako je došlo do širenja (bakterije)', rekao je Richard Ebright, stručnjak u području biosigurnosti sa Sveučilišta Rutgers. On je u Kongresu svjedočio ljetos, u osvit laboratorijskih incidenata s crnim prištem, ospicama i smrtonosnim sojem ptičje gripe.

Burkholderia pseudomallei inače se nalazi u jugoistočnoj Aziji ili sjevernoj Australiji, a širi se na ljude i životinje izravnim kontaktom s kontaminiranim tlom i vodom, gdje ta bakterija živi i raste. Istraživanje u Louisiani, koje su prekinule državne vlasti, vodilo se uglavnom na glodavcima unutar laboratorija sigurnosne razine 3, s nekoliko slojeva sigurnosne opreme koja je trebala osigurati da taj patogen ne izađe van.

Dužnosnici tvrde da bakterija nije pronađena na otvorenom, iako su se razboljela četiri majmuna u vanjskim kavezima istraživačkog kompleksa, a dva su eutanazirana. Nakon posjeta istraživačkom centru, razboljela se i državna inspektorica - iako nije sasvim jasno je li bila izložena bakteriji prije samog posjeta, imajući u vidu da je prethodno boravila u inozemstvu.

'Doživljavamo ovo s najvećom mogućom ozbiljnošću. To je veoma uznemirujuće za nas', rekao je Andrew Lackner, direktor istraživačkog centra za primate, dodajući da su proveli puno vremena pokušavajući shvatiti kako se to moglo dogoditi. U 39 uzoraka tla i 13 uzoraka vode bakterija nije pronađena. 'Ni u jednom trenutku nije bilo prijetnje za javno zdravlje', rekao je Lackner.

Više o bakteriji Burkholderia pseudomallei možete doznati ovdje