VELIKO PRIZNANJE

Hrvatski dočasnik imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u

04.03.2015 u 14:04

Bionic
Reading

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je u srijedu kako ju je glavni zapovjednik NATO snaga za Europu general Philip Breedlove informirao da je hrvatski dočasnik Davor Petek imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u, na mjesto savjetnika zapovjednika za pripremu vojnika i dočasnika za mirovne misije

'Među vrlo respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja izabran je upravo Petek i vrlo sam ponosna njega. To je dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OS RH i na tome mu čestitam', izjavila je predsjednica novinarima nakon ispraćaja hrvatskog kontigenta u misiju u Afganistan.

Upitana kada će posjetiti hrvatske pripadnike mirovne misije u Afganistanu, Grabar-Kitarović je rekla kako se to obično ne zna do posljednjeg trenutka zbog sigurnosnih razloga, ali će to svakako biti negdje u kasno proljeće.

Časnički namjesnik Davor Petek, koji je i sam dva puta sudjelovao u misiji u Afganistanu, pojasnio je kako je imenovan na dužnost savjetnika zapovjednika NATO-a Breedlovea za pripremu vojnika i dočasnika za mirovne misije.

'Osobno mi je to velika čast, ali još veća i Hrvatskoj kao jednoj od najmlađih članica NATO-a, i priznanje za sve što su pripadnici OS RH radili sve ove godine. Na meni je velika odgovornost, jer je po prvi puta na tu dužnost izabran dočasnik izvan SAD-a', istaknuo je Petek.

Službena ceremonija primopredaje održat će se 19. lipnja u Monsu u Belgiji, najavio je Petek dodavši kako se ta dužnost obnaša na rok od tri godine.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić istaknuo je da je Petek postao prvim hrvatskim dočasnikom u NATO savezu i bit će odgovoran za razvoj dočasničkog lanca potpore u cijelom Savezu.

Petek je završio više vojnih škola u Hrvatskoj i SAD-u, a 1993. se priključio Prvoj gardijskoj brigadi 'Tigrovima' kao pješak i sudjelovao u svim njihovim operacijama, dodao je Lovrić.