'SILA STVARA OTPOR'

Mirt ide na sud nakon što je napadnuta pred HDZ-om

24.03.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Aktivistica Marijana Mirt vratila se u Zagreb nakon što je na tjedan dana napustila rodni grad zbog prijetnji smrću koje su joj upućene povodom njezina aktivnog sudjelovanja u prosvjedima protiv 'šatoraša' u Savskoj 66. Povratak je obznanila na svom Facebook profilu, objavivši usput i poziv Prekršajnog suda u Zagrebu na glavnu raspravu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Uz Marijanu Mirt, na ročište zakazano za 8. travnja pozvani su Martina Šimunović Conta, Domagoj Margetić, Dražen Muhar i Amir Agić. Svi oni okrivljeni su da su prekršili čl. 6. navedenog zakona, prema kojemu će se onaj 'tko se na javnom mjestu ponaša na naročito drzak i nepristojan način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir', kazniti novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 350 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

Poziv se odnosi, tumači Mirt, na prošlogodišnji incident pred HDZ-ovom središnjicom na Trgu žrtava fašizma, gdje su se aktivisti okupili s namjerom da predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku predaju dio sudske dokumentacije iz tužbe za klevetu koju je njegova bivša tvrtka Soboli podnijela protiv novinara Domagoja Margetića. U međuvremenu, Općinski kazneni sud u Zagrebu odbacio je tužbu Sobolija, na temelju čega je Margetić zaključio da ako nije klevetao, 'znači da se doista radi o primjeru političke korupcije i organiziranog kriminala'.

Uglavnom, incident zbog kojeg je kolektivno okrivljeno petero ljudi - troje aktivista i dvoje HDZ-ovih 'zaštitara' - dogodio se u ožujku prošle godine, kada je prvo došlo do verbalnog, a potom i do fizičkog sukoba.

'Ja sam dobila udarac, ali okrivljeni smo svi skupa. Dražen Muhar je Karamarkov vozač i tjelohranitelj, a Agić je portir. Mene je udario vozač. Nasrnuo je na Domagoja, a ja sam stala između njih misleći da ću tako prekinuti sukob. Zaradila sam udarac zbog kojeg sam završila u bolnici s masnicama i hipoglikemijom, primila sam infuziju. Sve je evidentirano. Nas aktiviste su tada priveli u policijsku postaju, a gospoda iz HDZ-a došla su tamo sama i kratko se zadržala', priča Mirt.

S obzirom na to da će se glavna rasprava, kaže Mirt, odviti u svjetlu najnovijih događaja oko prosvjeda protiv 'šatoraša' i da je HDZ mogući pobjednik na predstojećim parlamentarnim izborima, po njezinoj procjeni 'vrlo vjerojatno oni neće biti osuđeni ni za što'. 

Inače, Pokret Occupy Croatia planira za 11. travnja organizirati treći po redu prosvjed usmjeren na 'šator-grad' u Savskoj 66, a Marijana Mirt najavljuje da će 'vrlo vjerojatno, gotovo 100 posto' sudjelovati i u njemu.

'Ovo u zadnje vrijeme nema veze sa zdravom pameću. Inicijativa suca Turudića, koji je nekad išao u školu s Karamarkom, jako je opasna za širu društvenu zajednicu, a pretpostavljamo da iza toga također stoji HDZ', kaže. Ni silne prijetnje smrću koje je primila nisu je uspjele pokolebati u njezinom aktivizmu.

'Nisu me toliko uplašili. Sila stvara otpor, to je čisti zakon fizike. Što me više gaze, to sam jača', poručila je Mirt.