NAPLATA AUTOCESTA

Njemačka s početkom 2016. uvodi vinjete

28.03.2015 u 20:57

Bionic
Reading

Njemački parlament usvojio je zakon o naplati vinjeta na svim njemačkim cestama i autocestama, koji stupa na snagu prvog dana 2016.

Cestarina bi se trebala naplaćivati svim korisnicima autocesta i saveznih cesta i trebala bi u prosjeku koštati 74 eura godišnje, piše Deutche Welle

Vinjete variraju s obzirom na količinu ispušnih plinova koje emitiraju automobili. Tako najjeftinija vinjeta stoji pet eura i vrijedi deset dana, ali isto tako za automobil je moguće platiti i do 15 eura za to razdoblje. Dvomjesečna vinjeta stajat će oko 30 eura, a godišnja oko 150 eura. Odlučeno je da će se vinjete primjenjivati na svim njemačkim cestama kako ne bi bilo skretanja vožnje na besplatne pravce.

Za vlasnike vozila stranih tablica, cestarina se neće naplaćivati na saveznim cestama kako se ne bi omeo promet na područjima uz granicu.

Vlasnik u Njemačkoj registriranog automobila troškove cestarine dobit će nadoknađene smanjenim poreza za vozilo, što znači da će cestarinu plaćati samo vozači automobila sa stranim registarskim tablicama.