PROSVJED U RIMU

Tisuće prosvjedovale protiv reforme rada

28.03.2015 u 20:36

Bionic
Reading

Deseci tisuća radnika prošli su u mimohodu kroz središte Rima u subotu prosvjedujući protiv reforme tržišta rada premijera Mattea Renzija, a predvodio ih je popularni šef sindikata kojega mnogi vide kao mogućeg budućeg čelnika talijanske ljevice.

Mimohod je organizirao sindikat metalskih radnika FIOM čiji čelnik Maurizio Landini nastoji ujediniti razlomljenu političku ljevicu u kako on to naziva "društvenu koaliciju" protiv Renzija.

Landini optužuje premijera Renzija (40) da pomjera svoju Demokratsku stranku (PD) previše prema političkom centru napuštajući tradicionalne lijeve vrijednosti.

"Novo proljeće počinje danas za Italiju" rekao je Landidni okružen pristašama mašući crvenom zastavom FIOM-a. "Spremni smo na borbu znajući da imamo veću potporu nego vlada".

Za vrijeme Renzija PD je postala daleko najveća talijanska stranka čemu su pridonijele podjele desnog centra koji je oslabljen problemima sa zakonom svojega čelnika Silvija Berlusconija.

Prema Renzijevu takozvanom Zakonu o zaposlenjima, čiji su ključni dijelovi postali zakon prošloga mjeseca, moguće je da tvrtke otpuste radnike iz poslovnih razloga bez obveze da ih ponovno zaposle ako otpuštanje sudac proglasi nezakonitim.

Kompanija koja bespravno otpusti radnike mora im isplatiti odštetu ali ih ne mora ponovno zaposliti kao prije.

Renzi kaže kako će zakon pomoći da se smanji rekordna nezaposlenost koja se kreće oko 42 posto među mlađima od 25 godina.

Vlada isto tako nudi privremene financijske poticaje tvrtkama da zapošljavaju radnike na neodređeno vrijeme kako bi smanjili raširenu uporabu ugovora o radu na određeno vrijeme koji osiguravaju male plaće i malo prava.

Renzi koji kaže da želi "revolucionirati" Italiju institucionalnim i gospodarskim reformama do sada je pokazivao malo pažnje prema brojnim štrajkovima i prosvjedima protiv njegove godinu dana stare vlade koje su pokretali radnici, studenti i oporbene stranke.

U petak je odbacio Landinijev mimohod rekavši novinarima: "Sutra je još jedan mimohod protiv vlade, ništa novo".