NEĆU, NEĆU, NEĆU

Radmanov srednji prst zastupnicima i gledateljima

18.04.2015 u 07:42

Bionic
Reading

Neću! Tom riječju Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, otpilio je saborski Odbor za medije na traženje da dopuni svoj izvještaj o plaćama na HRT-u. Pozvao se pritom na tri zakona, za koje smatra da bi bili prekršeni ako bi bili objavljeni podaci o plaćama

U Hrvatskoj, zemlji neslućenih zakonskih mogućnosti, eto moguće je da glavni ravnatelj javne ustanove, koja se izdašno financira novcem poreznih obveznika, onima koji su ga na to mjesto postavili kaže da neće dostaviti podatke.

Osim što ne želi otkriti plaće svojih rukovodećih kadrova, Radman krije iznos svoje nove plaće, podložne izmjenama 26. siječnja, kada je HRT ukinuo limit koji je Vlada 2009. postavila na 17.000 kuna.

Razlog za ukidanje limita navodno su bile tužbe zaposlenika koji su tužili kuću smatrajući da HRT ne spada u trgovačko društvo, već u javnu ustanovu.

Kada bez pardona pedalu daje onima koji su ga izabrali, onda ne čudi to da iznos svoje plaće ne želi podijeliti ni s medijima. Naime prije dvadesetak dana zatražili smo od HRT-a podatak o novoj plaći glavnog ravnatelja, a na Prisavlju su se tada pozvali na Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Iako se oboružao zakonskim rješenjima, Agencija za zaštitu osobnih podataka jučer je potvrdila za tportal a Radman ne mora dostaviti iznos neto plaće, ali da bruto iznos može jer je HRT javna ustanova, a bruto iznosom ne otkrivaju se pojedini privatni podaci.

I što sad? Krši li Radman neobjavljivanjem svoje nove plaće kakav zakon? Koliko ih imamo, uopće nema sumnje da bi se našao jedan koji bi ukazao na to. Problem je u tome da oni koji ih donose, odnosno isti oni koji su Radmana izabrali, o tome pojma nemaju.

Zato ih šef HRT-a može vozati. I sve tako dok ga ne odluče maknuti, a onda, kako to kod nas biva, moglo bi se utvrditi da zbog onog što piše 'sitnim' slovima o prijevremenom raskidu ugovora ima pravo na pola ili milijun kuna odštete. A tu nema - neću.