STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Čuvajte se: Najotrovnija riba svijeta u Jadranu!

12.05.2015 u 14:23

Bionic
Reading

Budući da se bliži sezona kupanja i godišnjih odmora koje će neki provesti u ribolovu, pa i onom podvodnom, nije naodmet podsjetiti se da u Jadranskom moru ribari posljednjih godina sve češće nailaze na izuzetno otrovnu invazivnu ribu srebrnoprugu napuhaču čiji otrov čak i u malim količinama može biti smrtonosan, ne samo za jednog, već i za 30 ljudi

Na opasnost konzumacije mesa napuhača upozorio je krajem 2014. Institut za oceoanografiju i ribarstvo na svojoj facebook-stranici.

Srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) poznata i kao 'Dalmatinski fugu', sadrži najsnažniji riblji otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, koji može dovesti do paralize dišnog sustava i kolapsa funkcioniranja krvotoka te izazvati smrt. Količina tetrodoksina u odraslom primjerku napuhače dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Jedna je od najinvazivnijih riba koje se trenutačno šire Sredozemljem. Potječe iz indopacifičkih voda, a do Jadrana je stigla preko Sueskog kanala. Budući da je slanoća Crvenog mora veća nego Sredozemnog, uvoz invazivnih stranih vrsta u smjeru Jadrana relativno je lak. Dosad je uglavnom viđena i lovljena u južnim dijelovima Jadrana.

U Japanu se smatra delikatesom, međutim čak i ondje gdje postoje brojni vrhunski kuhari - stručnjaci za odstranjivanje otrovnih dijelova, godišnje od posljedica trovanja fuguom umire oko 200 ljudi.

Narastu do 70 centimetara i težine od četiri kilograma. Hrane se rakovima, drugom ribom i mekušcima, najčešće glavonošcima i puževima. Neki smatraju da su uzrok smanjenja broja liganja i hobotnica. Napuhuju tijelo kada se nađu u opasnosti kako bi odvratile predatora.

Američka administracija za hranu i lijekove opisuje smrt nakon konzumacije ribe fugu kao brzu i silovitu - prvo nastupa mučnina, grčevi, potom paraliza, nakon čega otkazuje respiratorni sustav.