KLERIKALIZACIJA MATURE

Sramotna hajka na nastavnice zbog borbe za ravnopravnost

22.05.2015 u 16:41

Bionic
Reading

U Kninu već drugi tjedan ne jenjava sinkronizirani napad na dvije profesorice i ravnatelja Srednje škole Lovre Montija koji su tijekom priprema za proslavu mature, pozivajući se na hrvatski sekularni Ustav, izrazili uvjerenje da katoličkom svećeniku i blagoslovu učenika nije mjesto u službenom programu maturalne večeri

Kninska priča krenula je tako što su učiteljice 12. svibnja maturalnom odboru pokušale objasniti da bi dogovoreni katolički blagoslov na maturalnoj večeri predstavljao diskriminaciju manjinskih skupina jer je Knin multietnički grad u kojem Srbi čine najmanje četvrtinu stanovništva. Naime odbor je na brzinu, samo tri dana prije proslave mature koja je održana 15. svibnja, izglasao da će u program uvrstiti katolički blagoslov.

Učiteljice su potom ravnateljima svoje dvije srednje škole uručile 'Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije', u kojem su upozorile da se 'uvrštavanjem molitve u program zabave svih učenika škola privilegira jedna vjerska zajednica te se tim postupkom jednu skupinu učenika čini jednakijima od drugih – što je nedopustivo'. U zahtjevu ih je podržao Mirko Antunović, ravnatelj Srednje škole Lovre Montija, ujedno predsjednik SDP-ove kninske gradske organizacije.

Još isti dan 12. svibnja krenuo je progon, prvo sa stranice Mladeži HDZ-a na Facebooku. Mladi HDZ-ovci su pozvali nastavnice i ravnatelja 'na zdrav razum i domoljubno osviještenje' i istaknuli kako vjeruju da 'maturanti neće biti oni na čijim će se leđima prelamati tuđe zlonamjerne taštine'. U svojem pozivu HDZ-ovci su lažno optužili nastavnice da su bile protiv intoniranja hrvatske himne.

Odmah nakon mladih HDZ-ovaca javila se i braniteljska udruga koja je izrazila 'ogorčenost načinom na koji su djeca na pragu svoje punoljetnosti perfidno poslužila nekome kao instrument u svrhu provedbe jeftine političke demagogije'.

Konačno se kritikama nastavnica s najžešćim tonovima pridružio katolički portal Mir.hr, kojem je glavni urednik franjevački svećenik.

U petak ujutro Mir.hr je ovoj temi na svojoj naslovnici posvetio čak tri vijesti: 'Vijest o kninskoj maturalnoj i u Sjevernoj Koreji', 'Borbena maturalna: Članovi kninskog SDP-a javno izrugivali kršćanstvo' i 'Kninski SDP-ovci protiv molitve svećenika' (kliknite na sliku gore).

U najnovijoj, naslovnoj, portal je bez komentara prenio videozapis-montažu, što je netko postavio na YouTube. U njemu, prema montiranom prijevodu s korejskog na hrvatski (koji, naravno, nema nikakve veze s onime što se na korejskom stvarno govori), sjevernokorejska televizijska spikerica u ime svoje zemlje, sa zastavom ukrašenom zvijezdom u pozadini, pozdravlja istinske komuniste koji se danas mogu naći još samo u Kninu i kaže kako joj je posebna čast izvijestiti da 'mnogo rade na indoktrinaciji mladih kako nikada ne bi pomislili da Bog postoji i da ih voli'.

'Glavno je da se bore protiv Boga i njegovih svećenika, a Hrvatsku su već rasturili', piše u 'prijevodu' priloga (pogledajte video dolje).

Ministarstvo osudilo progon i netoleranciju

Na naš upit kako ocjenjuje ovu situaciju te što će poduzeti kako bi zaštitilo nastavnike protiv kojih se vodi hajka, resorno ministarstvo se oglasilo priopćenjem u kojem se osuđuje progon po portalima i traži očitovanje ravnatelja.

'Organizacija svečane maturalne večeri u nadležnosti je maturalnog odbora škole koji čine predstavnici maturalnih razrednih odjeljenja i njihovi razrednici. Cilj je tih svečanosti zajedništvo u slavlju zbog uspješnog završetka srednjoškolskog obrazovanja jedne generacije.

Školovanje ne znači samo usvajanje znanja, već, između ostaloga, razvoj stavova, prihvaćanja različitosti, odnosa prema sebi, drugima i okolini.

Odgovornost pojedinca i zajednice iskazuje se ponašanjem koje ne ograničava ili izolira druge osobe u uživanju zajamčenih prava i sloboda.

Sa svoje strane, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osuđuje svaku nasilnu komunikaciju koja se pojavljuje na raznim portalima i društvenim mrežama, a koja je diskriminirajuća prema osobama različitih vjerskih i drugih opredjeljenja.

Ministarstvo ističe da su prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ciljevi i načela odgoja i obrazovanja 'odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva'.

Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnatelja škola o navedenom događaju i ne bi dodatno komentiralo napise u medijima', stoji u priopćenju.

Podrška iz udruge Nastavnici.org

Predsjednica udruge Nastavnici.org Sanja Lukić poručila je svojim kolegama u Kninu da ne posustaju i da se bore za svoja ustavna prava.

'Neka se pozovu na svoja građanska i ustavna prava i neka se bore. U Ustavu piše da je sloboda vjeroispovijesti zagarantirana. Nigdje ne piše da bilo tko mora biti katolik, pravoslavac, musliman ili ateist. Ipak se formalno još smatramo sekularnom državom', rekla je Lukić.

'Oni sami trebaju vidjeti isplati li im se ta borba ili im je bolje sve to ignorirati i ići dalje. Nitko ih zbog njihovih zahtjeva ne smije prozivati na radnom mjestu; to bi bilo za tužbu. Ovakve napade kakve doživljavaju ja bih na njihovom mjestu jednostavno ignorirala', dodala je čelnica udruge.