BRANITELJI PROTIV VLADE

O zbivanjima na Markovu trgu oglasila se predsjednica

29.05.2015 u 07:03

  • +21

Vlada zasjedala dok su branitelji prosvjedovali na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Prateći događanja na Trgu sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja, stoji u priopćenju predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

'U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog', poručila Kolinda Grabar Kitarović.

SDP-ovci drže da iza nemilih događaja na Markovu trgu stoji HDZ, za koji tvrde da braniteljima manipulira u predizborne svrhe, dok HDZ-ovci podržavaju branitelje i smatraju njihovu pobunu opravdanom. HDZ je, naime, odgovarajući na optužbe SDP-a da iza prosvjeda na Markovu trgu stoji HDZ i da je to opetovani napad na institucije države, ocijenio da vladajuća stranka za svoju nesposobnost u rješavanju problema pokušava optužiti druge te da društvo gura u atmosferu obračuna.

Predsjednica RH preko svog bi savjetnika za branitelje Ante Deura - kojeg je regrutirala iz šatora u Savskoj 66 - mogla odigrati ključnu ulogu u smirivanju situacije koja prijeti eskalacijom budući da su masovni dolazak u Zagreb u znak potpore prosvjednicima iz Savske 66 najavile braniteljske skupine iz cijele zemlje.