PLENKOVIĆ KRITIZIRA

'Rusija nije na razini odgovorne stalne članice VS UN-a'

09.06.2015 u 15:01

Bionic
Reading

Tijekom plenarnog zasjedanja potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković sudjelovao je u raspravi o "Stanju odnosa Europske unije i Rusije".

Zahvalivši izvjestitelju Landsbergisu na cjelovitom i kvalitetnom izvješću koje šalje pertinentne i nijansirane političke poruke o današnjim odnosima Europske unije i Rusije, Plenković je istaknuo kako je EU proteklih godina željela partnerstvo, suradnju i odnose s Rusijom temeljene na međusobnom poštovanju, priopćili su iz EPP-a.

'No, umjesto strateškog partnera EU je zauzvrat dobila rivala tj. politiku Moskve koja je kroz doktrinu 'ruskog svijeta' vratila u središte politiku 'zona utjecaja', kreiranje sukoba u svom susjedstvu ili održavanje zamrznutih konflikata, vođenje hibridnih i propagandnih ratova, podupiranje pobunjenika, okupiranje teritorija susjednih država, te protivno međunarodnom pravu čak i pripajanje Krima u Dumi. Time je Moskva pokazala kako ne drži do međunarodnog prava i europskih vrijednosti, što je neprihvatljivo', rekao je Plenković prenosi njegova služba za odose s javnošću. Pritom je dodao kako Rusija nastoji razjediniti članice Europske unije igranjem na kartu trgovinskih odnosa te energetske ovisnosti.

Zaključio je kako se u ovom trenutku i ovom rezolucijom EP treba poslati politička poruka jedinstva EU u podršci onim zemljama Istočnog partnerstva koje žele izabrati svoj europski put, a istovremeno dati do znanja Moskvi kako njena današnja politika nije na razini odgovorne stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Plenković je danas predsjedao i sastankom radne skupine za Istočno partnerstvo na kojem je tradicionalno sudjelovao povjerenik Johannes Hahn koji je rezimirao rezultate Sastanka na vrhu Istočnog partnerstva u Rigi, stoji u objavi za javnost. Podsjetimo Rusija je žestoko kritizirala Hrvatsku zbog odnosa prema srpskoj manjini o čemu je tportal pisao