ANDREJ PLENKOVIĆ

'EP odbija politiku poricanja i relativizacije genocida u Srebrenici'

09.07.2015 u 10:53

Bionic
Reading

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove (HDZ/EPP) održao je govor prigodom rasprave o Rezoluciji Europskog parlamenta o obilježavanju sjećanja na Srebrenicu u koju su uvršteni svi bitni elementi prijedloge Europske pučke stranke, priopćili su iz EPP-a

U povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Plenković je izrazio sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, od kojih mnogi još uvijek ne znaju konačnu sudbinu svojih najmilijih. Istaknuo je kako se današnjom Rezolucijom snažno osuđuje genocid koji su počinile srpske snage - pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada zaštićene zone UN-a u srpnju 1995. - kada je sustavno pogubljeno oko 8.000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i mladića te civila, navodi se u priopćenju.

Podsjetio je i na presudu Međunarodnog suda iz 2007. kojom je utvrđena odgovornost Srbije jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici te jer nije surađivala u procesuiranju počinitelja. Naglasio je i potrebu što bržeg zaključivanja preostalih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju koji je u siječnju potvrdio presude za genocid petorici visokorangiranih srpskih časnika.

Plenković je izrazio žaljenje zbog činjenice da je jučer u New Yorku pri izglasavanju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a Rusija uložila veto, a da su Kina, Venezuela, Nigerija i Angola bile suzdržane, čime su spriječile usvajanje Rezolucije.

U takvom kontekstu Plenković je naglasio kako je još značajnije to da Rezolucija Europskog parlamenta odbacuje poricanje, relativizaciju te krive interpretacije na kojima kontinuirano ustraju pojedine političke opcije u BiH i u Srbiji.

'Čvrsto sam uvjeren da se do pomirenja i zajedničke europske budućnosti jedino može doći utvrđivanjem istine, prihvaćanjem presuda međunarodnih sudova, isprikom i žaljenjem za žrtvama najvećeg zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, a ne politikom poricanja zločina Miloševićeva režima - ne samo u Bosni i Hercegovini', zaključio je Plenković, naveli su u EPP-u.