UKIDANJE PRESUDE SANADERU

TIH: Proceduralni propusti i dugi procesi kompromitiraju borbu protiv korupcije

28.07.2015 u 10:09

Bionic
Reading

Transparency International Hrvatska (TIH) poručio je u utorak da proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni

U povodu odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćnih presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL ističe da istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku u kojem svaka institucija mora posao obavljati odgovorno, temeljito, pošteno i učinkovito.

'Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku svakoj stranci u postupku ne bi bilo narušeno pravo na pošteno suđenje', ističe TIH i poručuje da 'proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni'.

'Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera.

Želimo transparentno i pošteno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani', istaknula je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u 'slučaju Hypo' te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu.

Kao ključne propuste u ukinutim presudama Ustavni je sud istaknuo da, među ostalim, niži sudovi nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona, dok u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a nije kvalitetno obrazloženo Sanaderovo svojstvo 'službene osobe', kao ni ocjena da su ugovori koje je Vlada sklopila s MOL-om protivni interesima Republike Hrvatske.

U opsežnoj odluci u kojoj na 187 stranica obrazlaže zbog čega je srušio presude Ustavni je sud zaključio da nije nadležan odlučivati o Sanaderovoj krivnji, jer to mogu učiniti samo kazneni sudovi, već jesu li u prvom suđenju nekada najmoćnijem hrvatskom političaru bili poštovani zakonski okviri te "osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite'.

'Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi', objavio je Ustavni sud u ponedjeljak poslijepodne.