NIŠTA OD KOALICIJE

Josipović opalio po Karamarku nakon što ga je branio

03.09.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što je bivši predsjednik Ivo Josipović javno branio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka od optužbi Josipa Manolića da je surađivao s Udbom, mnogi medijski analitičari i komentatori protumačili su to kao uvertiru u buduću (post)izbornu koaliciju. Iako je ta reakcija zbog gotovo tri mjeseca 'počeka' otvorila sumnje, Josipović je takve interpretacije oštro odbacio u novoj kolumni na portalu Autograf

Razmišljajući o svim onim razlozima zbog kojih sam bezbroj puta rekao da ne mogu zamisliti koaliciju stranke Naprijed, Hrvatska! i HDZ-a, sjetio sam se pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, FIMI Medije i brojnih drugih afera koje su osiromašile ovo društvo i upropastile gospodarstvo, piše Ivo Josipović u svojoj najnovijoj kolumni na portalu Autograf.hr

Dodaje kako je HDZ dolazio i odlazio s vlasti, no da se ne može sjetiti ni jednog razdoblja njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo.

'Štoviše, možemo reći da je država, posebno u doba pretvorbe i privatizacije pod dirigentskom palicom HDZ-a, bila glavni sponzor kriminala', zaključuje.

Aktualno djelovanje glavne oporbene stranke u Hrvata pod dirigentskom palicom bivšeg šefa policije i krvne hrvatske obavještajne zajednice Tomislava Karamarka, Josipovića asocira na Shakespeareova 'Romea i Juliju' odnosno priču o dvije obitelji koje se toliko strašno i iracionalno mrze i sukobljavaju da uništavaju svoju djecu. Upravo ta mržnja i razdor kojom obitelji Capuleti i Montecchi uništavaju svoju djecu Josipovića neodoljivo asocira na mržnju i razdor koji u društvu generiraju revizija povijesti, stranačko zazivanje Kevinih jama i prijetnje besmislenom lustracijom

Htjeli to u HDZ-u priznati ili ne, njihov odnos prema antifašizmu i povijesti potiče ustašofiliju, rasizam i mržnju. Nepoštovanje antifašizma, pa i uloge koju je u njemu imao prvi predsjednik HDZ-a i Hrvatske Franjo Tuđman, udar je na temelje europeizma. Svaki nastup Karamarka s tematikom lustracije i obračuna s crvenima unosi strah', ocjenjuje Josipović.


Iako zazivaju tuđmanizam, HDZ-ovci u svojim javnim prispodobama o liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika potpuno ignoriraju odnosno cenzuriraju činjenicu o njegovoj partizanskoj, dakle crvenoj prošlosti. Dokle je otišla stranačka redaktura Tuđmanove biografije, najbolje se vidi, ističe Josipović, u postavu rodne kuće u Velikom Trgovišću, koju vodi HDZ-ova zaklada.

'Otiđite i vidite kako na djelu izgleda revizija povijesti. U pristojno uređenoj memorijalnoj kući možete vidjeti puno izložaka i slika iz života predsjednika, ali nijednu sliku i nijedan dokument koji bi svjedočio o tome da je Tuđman bio partizan, Titov general i dugo vremena važna osoba u JNA', napominje Josipović u svom tekstu.

Kao još jedan razlog zbog kojeg ne želi koalirati s HDZ-om Josipović ističe činjenicu da je ta stranka uvijek vodila računa o najjačima. 'Kako vjerovati da u vremenima ozbiljne gospodarske krize stranka koja je tolike godine generirala nejednakost i nepravdu može biti partner u traženju pravde!? Fantomski gospodarski program, bez jasne ideje kako bi to HDZ hrvatsko društvo unaprijedio jačanjem gospodarstva, može generirati samo nove socijalne i ekonomske probleme', ocjenjuje.

U svoju obranu na optužbe kako netko može braniti Karamarka od objeda da je bio suradnik Udbe, Josipović navodi da je 'moguće reći i nešto povoljno o neistomišljeniku i oponentu baš zato što smo drukčiji'.

'Jer za razliku od HDZ-a, nažalost i nekih komentatora, smatram da je moguće biti pravedan i prema političkom suparniku. Ako smo ljuti kad Karamarko zaziva lustracije i ideološke sukobe, principijelnost traži da se ni sami, bez obzira na to što mislili o Karamarku i HDZ-u, ne služimo istim sredstvima. Jer bismo u suprotnom bili isti, možda bismo i mogli u koaliciju. Ovako, budite sigurni, ne samo iz tri razloga s glazbenom asocijacijom – koalicije HDZ-a i stranke Naprijed, Hrvatska neće biti', poručuje Josipović.