ČUDESNA PONUDA ŠPANJOLACA

Najluđi javni natječaj u Hrvatskoj bit će poništen?

04.09.2015 u 19:18

Bionic
Reading

Jedan od bizarnijih javnih natječaja u Hrvatskoj, na kojemu je španjolska tvrtka dobila posao vrijedan 35,5 milijuna kuna iako iz njihove ponude nije bilo moguće razaznati što uopće nude, mogao bi biti poništen: kako tportal doznaje, žalbe su uložile jedna njemačka i jedna slovenska tvrtka te jedan konzorcij i odluku o tome idućih dana donijet će Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave

Španjolski 'Ocide construccion' dobio je posao razvoja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška na natječaju koji je raspisala lokalna komunalna tvrtka Slavča, iako je sama ponuda potpuno nerazumljiva i izgleda kao da ju je sa stranog na hrvatski jezik prevodio kakav loš internetski prevoditelj.

'Sirova voda dobila u prsima cast armiranog betona', 'dolazak lijesa pogon sirove vode, komunicira sa dva kanala grubu izoliran motorizirane amortizera', 'svi roštilji imaju izolacije ventila leptira', 'stanica se nalazi u zgradi sa registracije pretramiento izvan izljeva' - to je samo dio čudesne španjolske ponude koju su u Novoj Gradišci prihvatili, iako u propozicijama natječaja jasno stoji da sva dokumentacija mora biti na hrvatskom jeziku

Ima tu još bezbroj vratolomija i masakriranja samog jezika, i to do razine da je zbilja nemoguće zaključiti o čemu se uopće govori i piše. Čak je izraz COD (Chemical Oxygen Demand) pogrešno preveden kao 'Cause of death' ili - uzrok smrti.

Španjolci nemušto obećavaju i doslovce 'stabilizirani mulj proizvedeno ispravno pristupiti obložen pogon pumpe mulja probavu'.

Zasad nije jasno jesu li u tvrtki Slavča bili vidoviti i razumjeli ono što prosječan stanovnik Hrvatske ne bi ni u tri života ili su možda proučavali dio dokumentacije koji je eventualno dostavljen na nekom stranom jeziku. Tportal je došao do direktora tvrtke Ivana Mikića, no on je odbio komentirati slučaj dok traje postupak odlučivanja o žalbama pred Državnom komisijom za kontrolu postupaka javne nabave.

Od jedanaest ponuđača njoj su se zasad žalila njih tri: konzorcij ZP SGP Pomgrad i GH Holding iz Slovenije, također slovenski 'Riko d.o.o.' i njemački WTE Wassertechnik GmbH iz Essena. Odluka slijedi u idućih desetak dana.