ANGELA MERKEL

'Njemačka može podnijeti teret izbjeglica bez podizanja poreza'

05.09.2015 u 09:29

Bionic
Reading

Njemačka se može nositi s rekordnim brojem izbjeglica i bez podizanja poreza i ugrožavanja svog cilja - uravnoteženog proračuna, rekla je kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom u subotu.

"Nećemo podizati poreze. A i dalje imamo cilj postići uravnoteženi proračun bez zaduživanja", rekla je Merkel za nekoliko lokalnih novina.

S relativno liberalnim zakonima o azilu i velikodušnom socijalnom pomoći Njemačka je najveći primatelj ljudi koji bježe s Bliskog istoka te ekonomskih migranata iz jugoistočne Europe.

Rekordnih 104.460 tražitelja azila ušlo je u Njemačku u kolovozu, a zemlja ove godine očekuje oko 800.000 izbjeglica i migranata - što je četiri puta više nego prošle godine.

Njemačka vlada trebala bi u nedjelju dogovoriti seriju mjera, uključivo smanjivanje administracije kako bi se olakšala izgradnja novih prihvatilišta, ubrzanje obrade zahtjeva za azil i povećanje sredstava za savezne države i gradove u kojima se nalazi najviše izbjeglica.

Merkel smatra i da se izbjeglice treba raspodijeliti ravnopravno među zemljama EU-a, kao dio zajedničke strategije kojom se današnja Europa suočava s izbjegličkom krizom bez presedana.

"Čitav sustav treba redizajnirati", rekla je Merkel, dodajući da zadaće i teret treba poštenije podijeliti.