VAL IZ MAĐARSKE

Kurz poziva Uniju da otvori oči, 10 tisuća izbjeglica stiže danas u Austriju

05.09.2015 u 11:00

  • +8

Izbjeglice stigle u Austriju

Izvor: Reuters / Autor: Laszlo Balogh

Bionic
Reading

Odluka o tome da se izbjeglice koji se danima nalaze u Mađarskoj prevezu autobusima do austrijske granice pokazuje neuspjeh Europske unije u politici migracija, ocijenio je u subotu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dok je njegov austrijski kolega Sebastian Kurz pozvao Uniju da "otvori oči".

Nakon nekoliko dana sukoba i kaosa, mađarska vlada dala je na raspolaganje autobuse kako bi se njima prebacili migranti iz Budimpešte do Austrije.

"Ono što se dogodilo je posljedica neuspjeha politike migracija Europske unije i neodgovornih izjava europskih političara", rekao je Szijjarto po dolasku u Luxembourg na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji trebaju razgovarati o izbjegličkoj krizi.

Pritom misli na izjave Njemačke o bezuvjetnom prihvatu sirijskih izbjeglica.

Austrijski šef diplomacije pozvao je pak Europsku uniju da "otvori oči", ocjenjujući da prijevoz tisuća ljudi iz Mađarske pokazuje do koje je mjere Europa u ovom trenutku u neredu.

"Nadam se da će ovo probuditi" europske čelnike, dodao je po dolasku u Luxembourg.

Austrijska policija objavila je da očekuje oko 10.000 izbjeglica u subotu na svojoj granici s Mađarskom, nakon što je Mađarska dala na raspolaganje autobuse i pustila izbjeglice da njima odu prema Austriji. Dosad je tijekom noći na subotu i u subotu ujutro u Austriju ušlo oko 4.000 izbjeglica.

U Mađarskoj je stanje postalo nepodnošljivo nakon što je samo u kolovozu u tu zemlju stiglo 50.000 izbjeglica.

Neki autobusi u Austriji trebali bi migrante odvesti do Beča, neki bi do Beča trebali vlakovima a neki će se uputiti do Salzburga, koji se nalazi na granici s Njemačkom.

Austrijski ministar je u Luxembourgu razgovarao sa svojim makedonskim kolegom. "On mi je rekao da svaki dan tisuće osoba dolazi iz Grčke u Makedoniju kako bi nastavili prema Austriji, Njemačkoj ili Švedskoj".

"Oni koji misle da samo treba čekati da bi se taj problem riješio, varaju se. Oni koji misle da će dolazak zime riješiti problem jer će smanjiti broj migranata možda imaju pravo što se tiče Sredozemne rute prema Italiji, ali ne i one na zapadnom Balkanu", kazao je Kurz.

Slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak po dolasku u Luxembourgu odbacio je navode o uspostavi koridora kroz Slovačku do Njemačke za migrante.

"Nikada nismo raspravljali o koridoru u slovačkoj vladi", rekao je novinarima pred početak sastanka.

U petak je objavljeno da su češki i slovački ministri unutarnjih poslova najavili mogućnost uspostave željezničkog koridora za migrante na putu iz Mađarske za Njemačku.