UPOZORAVA NA SVE TEŽU SITUACIJU

Jandroković o Merkel: Put u pakao popločan je dobrim namjerama

22.09.2015 u 12:57

Bionic
Reading

Hrvatska se u rješavanju izbjegličke krize trebala prikloniti pristupu kakav imaju zemlje Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka), rekao je danas novinarima u Saboru glasnogovornik HDZ-ovog Kluba zastupnika Gordan Jandroković, pritom se osvrnuvši i na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o Angeli Merkel

U razgovoru s novinarima u Saboru Jandroković je ponovio da po pitanju izbjeglica Vlada nema kontrolu nad situacijom. 'Današnji događaji, a prošlo je već sedam dana od početka izbjegličke krize, pokazuju da hrvatska Vlada ne kontrolira situaciju i da ustvari obmanjuje javnost. I noćas je više tisuća ljudi bez nadzora, bez kontrole, bez registracije ušlo u Hrvatsku. Svi oni koji upozoravaju, koji ukazuju da to nije dobro, svi oni koji se brinu o sigurnosti Hrvatske i misle drugačije od predsjednika Vlade, on ih proglašava nehumanima i neprijateljima Hrvatske. To nije u redu', poručio je Jandroković.

Dok izbjeglice u velikim brojevima i dalje ulaze u Hrvatsku, sve su napetiji odnosi sa susjednom Srbijom. Međutim, u jučerašnjem razgovoru za RTL premijer Milanović kazao je da Hrvatska nikada nije imala toliki ugled kao sada. Jandroković se s time ne slaže.

'Što se tiče pozicije Hrvatske, ukazao bih vam na stavove srednjoeuropskih zemalja, članica Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka) koje vrlo restriktivno prilaze tom problemu. U zadnje vrijeme vidimo da iz Bavarske isto tako dolaze vrlo upozoravajući signali i bilo bi dobro da smo u stalnom kontaktu s tim zemljama jer se one nalaze prve na udaru i smatram da bi naša pozicija trebala biti usklađena s tim zemljama. To se ne događa. Ulazimo u konflikt sa svim susjedima, evo sve je žešći sukob i sa Srbijom, a do njega dolazi upravo zato što gospodin Milanović nije poslušao ono na što smo mu ukazivali - da treba pojačati nadzor zelene granice. Umjesto toga, on je zatvorio Bajakovo i sada ulazimo u konflikt i sa Srbijom. Nakon Slovenije, Austrije, Mađarske, sa svim susjednim zemljama Hrvatska danas ima problem', kaže Jandroković.

Novinari su upitali Jandrokovića i je li bilo primjereno da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u razgovoru za Novu TV optuži Angelu Merkel da je izazvala kaos.

'Što se tiče situacije u Njemačkoj, ona je vrlo složena i kancelarka Merkel nalazi se pod snažnim pritiskom, i koalicijskih partnera CSU-a, ali i jednog dijela CDU-a. I tamo je u prvoj fazi očito bio zanemaren taj sigurnosni aspekt, a sada se situacija mijenja. Vidio sam da je kancelarka Merkel zatražila pomoć SAD-a. Očito je i to da Njemačka više ne kontrolira situaciju, da je zabrinuta i tu bi se zaista moglo primijeniti ono načelo da je put u pakao popločan dobrim namjerama', rekao je Jandroković, kazavši da je jasno da osim humanitarne krize sada sve ovo više poprima sigurnosnu dimenziju.

Na ponovljeno pitanje je li predsjednica Grabar Kitarović možda trebala birati riječi, Jandroković kaže: 'To je u ovom trenutku manje bitno. Bitno je da situacija izmiče kontroli. S velikim interesom očekujemo danas sastanak ministara unutarnjih poslova, a sve vrijeme dok nemamo konačno europsko rješenje Hrvatska mora voditi računa o svojim interesima, o zaštiti građana. Naravno, nitko ne dovodi u pitanje humanost koju treba pokazivati, ali plašim se da će dani koji dolaze sve više naglašavati važnost sigurnosne dimenzije ovog problema.'

Osvrnuo se Jandroković i na prozivke premijera Milanovića upućene na račun HDZ-a. 'Podsjetio bih da on svjesno vjerojatno prešućuje to da su najveći napor podnijele jedinice lokalne uprave i samouprave na istočnim granicama Hrvatske. Tamo je i župan koji dolazi iz HDZ-a, i načelnici općina i gradova su iz HDZ-a, i oni su podnijeli najveći teret. Politikantski je od predsjednika SDP-a na taj način pokušavati optužiti druge', rekao je Jandroković.