KAOS U SUSTAVU

Sutra štrajk u školama: Što kažu ravnatelji i MZOŠ, a što štrajkaši?

24.09.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Pred štrajk dijela prosvjetara i znanstvenika u petak, učenicima, roditeljima i nastavnicima s raznih strana lansiraju se kontradiktorne poruke koje bi mogle izazvati popriličan kaos u sustavu

Sindikalni čelnici traže potporu štrajku pa poručuju da nitko tko ne dođe na nastavu neće dobiti neopravdan sat.

Ravnatelji pozivaju učenike da dođu na početak nastave jer će tek tamo i tada saznati koji će nastavnici održati svoje satove.

Neki nastavnici djeci govore da sama s roditeljima odluče hoće li dolaziti u škole ili ne.

Iz resornog ministarstva poručuju pak da je djeci mjesto u školi te da nitko nema pravo pozivati roditelje da ih ne šalju u školu.

Istovremeno se iz škola doznaje da se neće svi nastavnici odazvati štrajku. U nekima će ih štrajkati zanemariv broj dok će se u drugima nastavnici solidarizirati sa svojim kolegama koji idu u štrajk pa postoji mogućnost da nitko neće održati nastavu.

Ribić: Neće biti neopravdanih

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u utorak je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' izjavio da nitko tko ne dođe na nastavu u petak neće dobiti neopravdan sat. Na nastavnike koji odbiju sudjelovati u štrajku izvršio je određeni pritisak poručivši im da se sami moraju potruditi obavijestiti djecu i roditelje da će oni raditi.

Mada Ribić nema ovlasti tako nešto tvrditi, logično je očekivati da će njegove poruke izazvati kaos koji će barem dio učenika htjeti iskoristiti.

Ravnatelji: Svi moraju doći u škole

S druge strane mala anketa koju je po školama proveo portal Srednja.hr pokazala je da većina ravnatelja učenike poziva da dođu na početak nastave.

Među ostalima, to su potvrdili ravnatelji i ravnateljice MIOC-a, zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića te riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Od svih ravnatelja koje je anketirala Srednja.hr jedino je ravnateljica splitske Treće gimnazije, Mirjana Matijević, nedvosmisleno potvrdila da njezina škola u ovakvim kaotičnim situacijama uvijek ide na ruku učenicima.

'Mi kao škola ne kažnjavamo učenike kada se radi o ovakvoj nedorečenoj i nerazjašnjenoj situaciji. Pa čak i da je učenici zloupotrijebe, mislim da ne bi bilo pametno davati im neopravdane sate', rekla je Matijević i dodatno pojasnila da u njihovoj školi obično prevlada solidarnost nastavnika tako da svi idu u štrajk bez obzira na to koji ga sindikat organizira.

Zanimljivo je da je prema ravnateljici Đurđici Fuštar u zagrebačkom Ruđeru samo sindikat Preporod podnio izvješće o broju njihovih članova koji će štrajkati. Iz njihovih podataka proizlazi da će od ukupno 130 zaposlenika škole u štrajk ići tek sedam.

Škole moraju osigurati nastavu

U Ministarstvu kažu da škole u kojima će biti štrajka trebaju organizirati nastavu ili druge odgojne aktivnosti.

'Ministarstvo je osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima, poslalo dopis da u ustanovama u kojima je štrajk najavljen u skladu s propisima i kolektivnim ugovorima, trebaju na dan štrajka, prema mogućnostima, organizirati nastavu ili druge oblike odgojno-obrazovnoga rada koji se provode u školskoj ustanovi. Naime, kolektivnim ugovorima propisani su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka te je Ministarstvo pozvalo škole da o navedenim odredbama vode osobitu pozornost', poručuju iz MZOS-a.

Ministar, kažu, ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo na štrajk, no poziva sve zaposlene u obrazovnom sustavu da se u ovom trenutku uzdrže od štrajka te poziva na zajedničko pronalaženje rješenja koje će biti pravedno za sve u sustavu. Zbog toga je ponovno pozvao sindikate na pregovore u ponedjeljak 28. rujna.

MZOS: Sindikati lažu o plaćama!

U MZOS-u koriste ovu prigodu da naglase kako sindikati iznose netočne informacije o visinama plaća nastavnika.

'S obzirom da sindikati danima izlaze s netočnim brojkama vezano za prosječne plače nastavnog osoblja u školama, za vašu informaciju, prema podacima sustava Centralnog obračuna plaća koje vodi Fina, a kojeg školske ustanove koriste za obračun i isplatu plaća, vidljivo je da je prosječna plaća za nastavno osoblje u srednjim školama 6.560,48 kn, a u osnovnim školama 6.365,38 kn', tvrde u MZOS-u.