GRBIN ŽESTOKO PO SUCIMA

'Ovoliku razinu bezobrazluka od Ustavnog suda nisam očekivao'

25.09.2015 u 10:30

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda, koji je ukinuo pojedine odredbe Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, lijepe riječi za Ustavni sud nije imao SDP-ov Peđa Grbin

'Od Ustavnog suda danas u Hrvatskoj više nikoga ništa ne može iznenaditi. Iznenadila je razina bezobraštine da se predmet drži u ladicama šest mjeseci, od ožujka ove godine, kada je zaprimljen, i da se odluka donese dan prije raspuštanja Sabora. Ovoliku razinu bezobrazluka nisam očekivao', prokomentirao je odluku Ustavnog suda novinarima u Saboru SDP-ov Peđa Grbin.

Podsjetio je da je Hrvatski sabor poštivao pravila dobre prakse koja je postavila Venecijanska komisija i odluku je donio na vrijeme, znači godinu dana prije krajnjeg roka za raspisivanje izbora.

'Međutim, Ustavni sud je mrtav-hladan u svojoj odluci napisao da se ta pravila na njih ne primjenjuju. Ali dobro, nije problem samo vrijeme u kojem su donijeli odluku, problem je u samom sadržaju te odluke', kazao je Grbin i osvrnuo se na sve odredbe koje je ukinuo Ustavni sud.

Među njima je ukinuta odredba prema kojoj bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1.500 potpisa birača.

'Prihvaćamo to da se za političke stranke propisuju drugačiji standardi nego za manjinske liste, ali onda su gospoda iz Ustavnog suda mogla biti dosljedna pa ono što su propisali za političke stranke za opću izbornu jedinicu trebali su predvidjeti i za manjinsku listu jer smo isto pravilo koje smo uveli za opću listu uveli i za manjinsku. Tako da je sada ostalo da političke stranke koje se kandidiraju za manjinsku listu moraju prikupljati potpise, a ne i političke stranke koje se kandidiraju u općim izbornim jedinicama', kazao je Grbin.

Ustavni sud ukinuo je i odredbu po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti.

'Ustavni sud je rekao da smijemo uskratiti kandidiranje određenim osobama, recimo onima koji su ubijali, onima koji su mučili i onima koji su činili ratne zločine. Međutim, ne smijemo zabraniti kandidiranje onima koji su opljačkali Hrvatsku. Tek sada mislim da su svima jasne odluke u predmetima Bandić i Sanader koje je donosio Ustavni sud zadnjih godinu dana', poručio je Grbin.

Na primjedbu novinara da u slučajevima Sanader i Bandić nema pravomoćne presude, Grbin dodaje: 'Imamo Čobankovića, Polančeca, da nabrojim samo ministre i potpredsjednika bivše Vlade. Za ove koje sam spomenuo sada više nemamo pravomoćnu presudu, pogotovu u slučaju Sanader. A u slučaju Bandić, imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane, pa neka me tuže zbog toga što sam rekao.'

Osvrnuo se i na odredbu koja je iz izborne utrke diskvalificirala liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Takvu intenciju vladajućih Ustavni sud je ukinuo.

'Ustavni sud je konačno potvrdio ono što je Ante Kovačević izjavljivao u Hrvatskom saboru, a to je da se žene u Hrvatskoj ne bi trebale baviti politikom. Ovu razinu licemjerja da se ostavi ustavna kvota koja je trebala osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor, a da se pri tome ukida jedina učinkovita sankcija, koju preporučuje i Vijeće Europe i Europska komisija, a koja savršeno funkcionira u nekim europskim državama kao što je Belgija, toliku razinu licemjerja mislim da od Ustavnog suda nisam očekivao', kazao je Grbin.

Upitan koji bi mogli biti razlozi ovakve odluke Ustavnog suda, Grbin je rekao: 'Ako pročitate odluku, vidjet ćete da je Ustavni sud, za razliku od drugih sudova u EU, pa i Europskog suda, koji uvijek balansiraju između toga na koji način primijeniti određena prava koja su jednako vrijedna, jasno rekao da je za njih ravnopravnost spolova, bez obzira što je utvrđena kao osnovna, temeljna, najviša vrednota hrvatskog Ustava, ljudsko pravo drugog reda. Za mene nije.'

Zbog odluke Ustavnog suda jutros je i posljednji dan saborskog zasjedanja započeo stankom, a zbog odluke nisu sretni ni u GONG-u, u kojem smatraju da  se ovakvom odlukom utječe na nadolazeće izbore, o čemu će progovoriti sutra na press konferenciji.