POMORSKA BLOKADA

Rusi blokiraju sirijsku obalu, Kinezi će tući ISIL s nosača aviona

05.10.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Kremlj ozbiljno razmišlja o pomorskoj blokadi sirijske obale kako bi se spriječio dotok oružja pripadnicima tzv. Islamske države, ali i izveli napadi na islamističke položaje s brodova, izjavio je predsjednik parlamentarnog Odbora za obranu i bivši zapovjednik ruske crnomorske flote Vladimir Komojedov

'Budući da se očekuje široka primjena crnomorske flote u operacijama u Siriji, vrlo je moguće da ratni brodovi u potpunosti blokiraju sirijsku obalu. Zasad je blokada tek opcija o kojoj se razmišlja, a naši brodovi opremljeni su za takve operacije, iako su teroristi još uvijek duboko u pozadini gdje ih naše topništvo s brodova ne može doseći', izjavio je Komojedov

Predsjednik Duminog Odbora za obranu dodao je kako će taktičko pregrupiranje flote ovisiti o intenzitetu borbi protiv ISIL-a dodajući kako je trenutačni brojčani sastav ruske flote u Sredozemlju dovoljan za takve akcije. Komojedov je također kazao kako rusko zapovjedništvo u slučaju takvih operacija računa i na pomoć svojih saveznika u borbi protiv islamista i s mora.


Podsjetimo, ovih dana prema Sredozemlju je krenuo i kineski nosač aviona Liaoling s pratećom borbenom grupom, o čemu je tportal već pisao. Dolaskom kineskog vojnog ponosa u sirijsku luku Tartus stvorit će se rusko-kineska vojna koalicija podrške sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu u borbi protiv Islamske države, ali i protuteža Zapadnoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Države, a koja u ISIL-u ima zajedničkog neprijatelja, baš kao što Bijela kuća u sirijskom predsjedniku vidi ozbiljnu prijetnju.

Dolazak kineske vojske nadomak Sirije bio je očekivan budući da je službeni Peking s Rusijom, Iranom, Irakom i Sirijom nedavno dogovorio osnivanje operativnog središta u Bagdadu u cilju zajedničke borbe protiv ISIL-a. Glavni cilj te koalicije, prema najavama iz Kremlja, trebao bi biti prikupljanje obavještajnih podataka, analiziranje cjelokupne situacije na Bliskom istoku te iznalaženje zajedničke strategije u borbi protiv Islamske države.

Kinezi su, valja podsjetiti, involvirani u rat u Siriji i zbog nazočnosti Ujgura, kineskog manjinskog naroda islamske vjeroispovijesti koji se bore na strani ISIL-a. Ujguri se, naime, bore u postrojbama naziva Sivi vukovi čiji su zapovjednici Turci, a ta je teroristička organizacija preuzela odgovornost za bombaške napade u Bangkoku proteklog kolovoza.