POPULARNA I NA ISTOKU

Tko se to u Siriji hvali hrvatskom puškom?

12.10.2015 u 09:28

Bionic
Reading

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila fotografija navodnih pripadnika sirijske Republikanske garde Bašara al Asada, naoružanih strojnicom VHS hrvatske proizvodnje, odmah su krenule priče o ilegalnoj trgovini hrvatskim oružjem na bliskom Istoku. Provjerili smo o čemu se radi u Agenciji Alan, koja je jedina ovlaštena izvoziti hrvatsko oružje u inozemstvo. Hrvatska puška zaista je prodana, ali ne nekakvim ilegalnim postrojbama nego službenoj iračkoj vladi u Bagdadu. VHS koji se pojavljuje na fotografijama mogao je samo biti zarobljen, poklonjen ili prodan, ali Hrvatska nikada nije izvezla tu pušku u Siriju

Fotografije puške VHS koje su se prije nekoliko dana pojavile na društvenim mrežama, uostalom, već u startu pogrešno identificiraju to oružje kao VHS K1 koja nikad nije prodana ni u Irak. Zapravo se radi o modelu D1.

Direktor agencije Ivica Nekić ukratko je kazao za tportal da RH Alan nikada nije izvozio oružje u Siriju te da ova državna agencija skraćenu inačicu jurišne puške K1 koju proizvodi karlovačka tvrtka HS Produkt inače uopće ne izvozi.

Fotografiju navodnih pripadnika sirijske Republikanske garde snimio je i objavio na svojem profilu na Twitteru sirijski novinar Šakir Kader, ratni dopisnik nizozemskog dnevnog lista Volkskrant Focus, prenijeli su je i neki hrvatski mediji. Uz fotografiju vojnika naoružanog hrvatskom puškom, novinar je dopisao kako tu pušku, pored Hrvatske vojske, koriste još samo Iračani te irački Kurdi time potaknuvši sumnju da se možda radi o nekom skrivenom dealu. Valja napomenuti da ne daje konkretne dokaze o čijim se vojnim formacijama radi, ali vidljivo je da vojnici nose bedževe s likom Bašara al Asada, a pored toga nose i oznake jedne od mnogobrojnih šijitskih milicija.


Na fotografiji se ne nalazi verzija puške koju spominje novinar već se radi o verziji puške VHS-D1 kalibra 5,56 puta 45 mm koju RH Alan poslao na evaluaciju u Irak i Filipine. Irak, odnosno postrojbe iračkog Kurdistana su se na koncu odlučile za novu i usavršenu inačicu VHS-2. Hrvatska je krajem prošle godine sklopila izvozni posao s Iračkom vladom vrijedan 115 milijuna dolara, a osim pušaka i pištolja HS-2000, Iračane je borbenim kacigama opremio Šestan-Busch, Varteks je sklopio posao kojim će prodati tamošnjoj policiji odore i odijela, a Inkop iz Poznanovca prodaje vojne čizme.

Ivica Nekić ističe kako Sirija nije na popisu država kojima je Hrvatska prodavala oružje pa je logično zapitati se kako se puška našla u Siriji. Stručnjaci koje smo upitali smatraju da je mogla biti zarobljena ili su je šijiti iz Iračke regularne vojske poklonili ili prodali kolegama u Siriji. Ne isključuju i da na fotografiji možda uopće nije vojnik iz Sirije nego pripadnik neke od Iračkih šijitskih milicija koje služe kao ispomoć redovnoj vojsci.

Također treba napomenuti da spomenuti izvoz oružja u Irak nema nikakve veze s kontingentom neperspektivnog oružja koje je Hrvatska također legalno izvezla u Jordan, a koje se kasnije našlo u rukama raznih zaraćenih strana u Siriji.

Dezinformacije i propagandne kampanje putem društvenih mreža tijekom ratova u Siriji i Iraku nisu neka novost, a možemo ih očekivati još više kako se rat zaoštrava.