NEMA ZAJEDNIČKOG RJEŠENJA

Pitali smo hrvatske političare: Jeste li za Ruse ili Amerikance u Siriji?

07.10.2015 u 06:52

Bionic
Reading

Dok jačaju napadi Rusije na položaje ISIL-a u Siriji, SAD i dalje, iako se ovaj put radi o zajedničkom neprijatelju, ne gleda blagonaklono na njih. Problem stvara to što Rusija provodi napade kako bi pomogla svom 'prijatelju' Bašaru al Asadu, što će na kraju samo, kako smatra SAD, odgoditi političku tranziciju u Siriji. Kako na sve gledaju hrvatske političke snage i bi li se priklonili ruskom ili američkom rješavanju problema u Siriji, priupitali smo političare s iskustvom u vanjskoj politici

Od državnog vrha službeno se krajem prošlog tjedna oglasio samo premijer Zoran Milanović te je u intervjuu za BBC kazao da bi ruski zračni udari, bez obzira na opasnost od sukoba s Amerikancima, možda mogli predstavljati 'tračak nade' u kraj sukoba ako pomognu da se uništi neprijatelj. Njegova je simpatija prema Rusiji posebno zanimljiva, s obzirom da dolazi od premijera države koja je članica NATO-a.

U međuvremenu je situacija postala malo napetija jer je prema tvrdnjama sirijske opozicije Rusija u svojim zračnim napadima gađala i pozicije pobunjenika te ubila civile, a prije koji dan došlo je i do upada ruskih zrakoplova u turski zračni prostor. Na to Zapad ne gleda s odobravanjem, a upozorenje je stiglo i od Sjevernoatlantskog vijeća u kojem sjede veleposlanici članica NATO-a.

Priklanjaju li se ruskom ili američkom rješenju, priupitali smo i aktualne saborske zastupnike te političare s iskustvom u vanjskoj politici i diplomaciji.

Glavni je problem, napominje za tportal predsjednik saborskog Odbora za europske poslove, SDP-ov Daniel Mondekar, to što jedna strana, točnije Rusija, brani Asada dok druga strana, SAD, misli da je on diktator i zločinac pa potpomaže pobunjenike.

'Poanta je u tome da bi najbolje rješenje bila međunarodna koalicija koja bi eliminirala ISIL, a onda osigurala uvjete za demokratski razvoj zemlje. Znači, demokratski izbori', poručio je za tportal Mondekar.

Na sličnom tragu je i HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač. 'Samo integrirano djelovanje SAD-a, Rusije, EU-a i zemalja regije može dovesti do održivog rješenja za Siriju', kazao je Kovač za tportal.

Za zajedničku akciju zalaže se i bivša premijerka Jadranka Kosor. 'Mislim da bez zajedničke akcije najvećih svjetskih sila i drugih ovaj problem, koji se pokazuje svjetskim političkim karcinomom, ne može biti riješen. Nužno bi bilo, ako se želi postići trajno rješenje, da se vodi računa o tome da su ugroženi i ljudi u Siriji, da je ugrožen cijeli EU i da se radi o globalnom problemu. Ovdje se radi o Asadovom režimu i ISIL-u, radi se terorizmu koji je globalni problem i nema nijednog trajnog rješenja ako velike sile budu nastupale samostalno i ako budu vodile i političke ratove', pojašnjava Kosor za tportal.

Hrvatska se u ovom slučaju mora postavljati kao članica EU-a, međutim 'zasad ni tu nema prijedloga koji bi bili čvrsti, zajednički prijedlozi', kaže Kosor. Iako je teško vidjeti kako bi se Rusiju i SAD moglo primiriti po pitanju njihovog stava o Asadu, Kosor je uvjerena da do dogovora može doći 'ako se na problem i ono što se događa u Siriji gleda širom otvorenih očiju, kao svjetski problem'.

'Asadov režim jest diktatorski, ali tu je i ta ogromna prijetnja ISIL-a, prijetnja cijelom svijetu. U uništenju tog mraka bez minimuma dogovora između Rusije i Amerike i svih drugih velikih sila ne može doći do rješenja. Uvjerena sam da će prevladati neka vrsta minimuma i razuma', poručuje Kosor za tportal.

Zajedništvo ističe i ORaH-ova predsjednica Mirela Holy, no pritom ne misli na zajedništvo u vojnim akcijama.

'U otvorenom pismu koje sam pisala premijeru vezano uz izbjegličku krizu napisala sam da treba rješavati uzroke problema i tada smo se kao stranka založili za mirovnu operaciju u Siriji pod okriljem UN-a. Jasno je da se ova situacija neće srediti ako se ISIL-u ne prereže glava', kaže Holy za tportal.

U središtu drugačijeg pristupa Rusije i SAD-a prema rješavanju problema u Siriji je i ruski drugačiji stav prema Asadu, pri čemu Amerika smatra da se radi o diktatoru.

'Asad je bio takav i prije pa nije nikome smetalo dok se nisu našli ugroženi američki naftni interesi. Ponavlja se scenarij kao u Iraku i u Libiji. Ako je Amerikancima toliko stalo do demokracije i diktatora, onda bi se trebali pozabaviti Saudijskom Arabijom, državom koja ima šerijatske zakone. Radi se o golim interesima', poručuje Holy za tportal.