BRDO-BRIJUNI NA PANTOVČAKU

Biden: 'Bilo je kao na obiteljskom ručku, oni koji su pucali sada se međusobno šale'

04.12.2015 u 12:30

  • +23

Brdo - Brijuni

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Joe Biden nešto prije osam sati sletio je u Zračnu luku Zagreb. Biden je u Hrvatsku stigao avionom Airforce 2 sa sa suprugom Jill Biden, a na Plesu ga je dočekalo mnoštvo novinara uz dosad neviđene mjere osiguranja. Uz Bidena, počasni gosti izvanrednog regionalnog sastanka na vrhu Predsjednički proces Brdo – Brijuni 2015, koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Europe, bit će još predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer

18:00 U tijeku je press konferenciju u povodu summita Brdo-Brijuni na Pantovčaku. Novinarima se kratko obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a onda je riječ pruozeo potpredsjednik SAD-a Joe Biden, koji je rekao da je u Zagreb došao s velikom podrškom Baracka Obame. Napomenuo je kako je zadivljen napretkom u međusobnim odnosima u regiji, te ga je sastanak podsjetio na 'obiteljski ručak', napomenuvši kako je vidio kako se sada međusobno šale ljudi koji su nekad pucali jedni na druge.

'Biti dio procesa Brdo-Brijuni pomoći će ostvarenju zajedničke strateške vizije Europe', istaknula je Grabar Kitarović, pozdravljajući prisutne na hrvatskom jeziku. Navela je nekoliko točaka na koje se proces treba usredotočiti. Proširenje Unije sredstvo je transformacije država kandidatkinja, a predanost tom procesu koji je i politički i tehnički, valja održati. Regionalnim pitanjima treba se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Treba raditi i na povezivanju i jačoj gospodarskoj suradnji, uz pozornost na ka energetskoj sigurnosti, rekla je predsjednica.

Istaknula je sinergiju procesa Brdo-Brijuni i berlinskog procesa. Nužan je dijalog između SAD-a, EU-a i jugoistočne Europe. Združeni u jedinstvu solidarnosti i zgroženi činima u Parizu, Libanonu, ili Bamaku, pozvani smo na rješavanje nasilnog ekstremizma koji djeluje na sve nas. Nužna je bolja obavještajna i policijska suradnja. Ohrabrila me predanost podupiranju - vjerujem da smo se obavezali na zajedničku i stratešku viziju Europe koja nije potpuna bez svog jugoistoka, rekla je Grabar-Kitarović. Zatražila je da se prestane rabiti termin Zapadni Balkan. Iako je to tehnički termin, držim da bismo trebali jasno početi ovaj dio Europe oslovljavati onako kakav on jest - jugoistočna Europa, a ne zapadni Balkan, istaknula je.

Zbog suočavanja s s terorizmom usredotočili smo se na nužnost europske i transatlantske suradnje. Šaljemo poruku da možemo učiniti više nadograđujući tu suradnju. Hrvatska i Slovenija i dalje će snažno zagovarati države procesa Brdo-Brijuni, završila je svoj govor predsjednica RH.

Čvrsto smo predani cilju Daytonskog sporazuma: integraciji ove regije u institucionalne strukture Europe, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Granice EU-a trebaju objediniti zemlje ovog dijela Europe. SAD je dodijelio više od 130 milijuna dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja regije u NATO savezu. Pozdravljamo korake Srbije i Kosova prema konstruktivnom dijalogu. EU tu pomaže i to je povijesni korak. Bosna i Hercegovina je primjer zaostajanja u procesu. Reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji te da će riješiti s Grčkom spor oko imena, kazao je Biden.

Posebno je važna suradnja u pitanju energetske sigurnosti. EU treba ujediniti izvore energije i otvoriti mogućnost pristupa. Ni jedna država ne smije koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama. Izbjeglička kriza je veliko opterećenje za regiju. EU organizira sastanak u Turskoj o tome, a SAD se mora više uključiti. Dali smo više od 4 milijarde dolara za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Važna je suradnja o tome kao i borbi protiv terorizma. Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista. Radit ćemo provjere bioloških podataka izbjeglica, kazao je.

Vi se žrtvujete u izbjegličkoj krizi više nego mi. Proživjeli ste rat i želite drugima olakšati patnje rata, naglasio je Biden.

Ovaj proces je ključan za pomirbu u cijeloj europi. Danas 20 godina nakon Daytona zaključili smo da će euroatlantske integracije doprinijeti priljučenju NATO-u zemalja JI Europe koje to žele. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a i ako ostanete predani proširenju EU-a to je bitno za mir i stabilnost cijele regije. U borbi protiv terorizma nam je potrebna i predanost Turske, SAD-a i afričkih država. Pristup terorizmu mora uključivati borbu protiv ektremizma. EU će nastaviti zajedno s JI Europom i SAD-om i u borbi protiv terorizma. Rušenje ruskog zrakoplova je opasna situacija i svi kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Svi se resursi moraju angažirati u borbi protiv takozvane Islamske države, rekao je Donald Tusk, a prenosi HTV

15:30 Vlada je priopćila da je glavna tema razgovora potpredsjednika Bidena i premijera Milanovića bila 'aktualna situacija na Bliskom Istoku, posebno rat u Siriji'. 'Premijer Milanović i potpredsjednik Biden razgovarali su i o izbjegličkoj krizi s kojom se suočava Europa te o sigurnosnoj situaciji u svijetu nakon nedavnih terorističkih napada i prijetnji', stoji u priopćenju Vlade Uz Milanovića, na sastanku su bili prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i veleposlanik RH u SAD-u Josip Paro, a uz potpredsjednika Bidena, savjetnik za nacionalnu sigurnost Colin Kahl i veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes.

13:51
Perspektiva članstva u EU-u i NATO-u važna je za zemlje jugoistočne Europe jer ona motivira na provedbu reformi i čuva mir i stabilnost, izjavio je u srijedu u Zagrebu slovenski predsjednik Borut Pahor nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na marginama summita zemalja jugoistočne Europe.

13:03
Američki potpredsjednik Joe Biden, čelnici zemalja procesa Brdo-Brijuni, potpredsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i austrijski predsjednik Heinz Fischer stigli su na Pantovčak gdje su ih dočekali predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor.

12:58
Američki potpredsjednik Biden zadržao se na sastanku s premijerom Milanovićem gotovo sat vremena, iako je bilo predviđeno da razgovaraju pola sata.

Joe Biden stigao je na Pantovčak gdje su ga dočekali Kolinda Grabar-Kitarović. i Borut Pahor Time je i službeno počeo summit Brdo-Brijuni http://bit.ly/1XpXD4q

Posted by HRT Vijesti on 25. studeni 2015
12:35  U javnost je procurila zanimljiva izjava potpredsjednika Bidena. 'Ovdje sam bio prvi puta kada je još bio živ Tito, pa vidite koliko sam star. Bio sam u Hrvatskoj i kada je bio Tuđman', rekao je 73-godišnji Biden između sastanaka s Pahorom i Tuskom u Westinu. 'Za SAD i mene osobno, ali govorim u ime američkog predsjednika, ova je regija u posljednjih 25 godina od iznimnog interesa', rekao je Biden novinarima, dodajući da regionalna inicijativa Brdo – Brijuni radi dobar posao jer uspijeva u posljednjih pet godina okupiti sve čelnike na razgovor.

12:20
Nakon Donalda Tuska, u tri odvojena automobila dovezla su se trojica članova Predsjedništva BiH: Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić. Stigli su i predsjednica Kosova Atifeta Jahjaga, makedonski predsjednik Gjorge Ivanov, predsjednik Albanije Bujar Nishani, te crnogorski predsjednik Filip Vujanović

12:01
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin slovenski kolega Borut Pahor, suorganizatori današnjeg samita, dočekuju ostale sudionike u Uredu predsjednice na Pantovčaku. RTL-ov novinar Hrvoje Krešić tvitao je da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić hrvatsku predsjednicu poljubio triput, 'doduše uz njeno veliko opiranje :D'

12:00
Premijer Zoran Milanović susreo se s Bidenom u Banskim dvorima.

Prije summita Brdo-Brijuni Joe Biden sastao se s premijerom Zoranom Milanovićem http://bit.ly/1XpXD4q

Posted by HRT Vijesti on 25. studeni 2015

11:58 Novinarka tportala Maja Šurina javlja da su mjere osiguranja u centru grada iznimno jake, te se više niti pješice ne može na Markov trg. Inače, Biden i njegovi najbliži suradnici voze se u Banske dvore iz Westina automobilima dopremljenim zrakoplovom iz SAD-a, a u cijeloj koloni je 40 vozila - više nego i kad je u Zagrebu bio američki predsjednik George Bush s 25 vozila.

11:39
Biden je započeo razgovor s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a u nekoliko sekundi koliko su predstavnici medija smjeli boraviti u prostoriji čulo se da razgovaraju o baseballu.Prema rasporedu, Biden bi se trebao naći s premijerom Zoranom Milanovićem u 12 sati u Banskim dvorima.Točno u to vrijeme najavljen je i početak sastanka procesa Brdo - Brijuni u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

11:01
Novinari akreditirani za praćenje posjeta američkog potpredsjednika ukazuju na vrlo loše uvjete rada. RTL-ov Hrvoje Krešić i Ivana Dragičević Veličković s televizije N1 na Twitteru pišu kako od 200 akreditiranih novinara stolice može koristiti tek pedesetak njih, dok u prostoriji za novinare ne radi niti bežični internet. Njemački novinar Christian Ferdinand Wehrschütz na Facebooku je pedantno primijetio kako je brzina uploada 0,6 MBita u sekundi, našalivši se kako će 'prilog biti gotov do sljedeće konferencije'.


10:30
Prvi razgovor u hotelu Westinu američki potpredsjednik Biden obavio je sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, javlja Večenji list.Izjave za javnost nisu predviđene.

10:05 
Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da će na summitu procesa Brdo-Brijuni u Zagrebu reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da svima želi stabilnost kakvu je ostvarila njegova zemlja.'S pravom ću reći da je Srbija primjer dobrog susjeda i da i ostalima želi stabilnost kakvu je sama postigla u posljednje tri godine. Na naše ponašanje ne utječu sporadične uvrede, omalovažavanja i gotovo prijeteće izjave pojedinaca iz okruženja', rekao je predsjednik Nikolić za Blic. Ovo je drugi posjet Nikolića Hrvatskoj otkako je 2012. postao predsjednik Srbije; prvi je bio na proslavi ulaska Hrvatske u EU 2013. godine.




9:41
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je za N1 kako je dolazak američkog potpredsjednika vrlo važan događaj i za 'povratak' Amerike u ovaj dio svijeta.

'Mislim da Amerika nikad nije izgubila interes, mi godinama kvalitetno surađujemo. Ovaj dio svijeta sigurno nije takav kakav je bio u vrijeme ratova u JI Europi. Interes za suradnju u ovom dijelu Europe je uvijek postojao, a ovo je samo potvrda', kaže Pusić.

9:05 
Prije prolaska kolone američkog potpredsjednika Joea Bidena jedan od policajaca je pri prelasku tramvajske pruge na Aveniji Dubrovnik pao s motora i ozlijedio se.

8:15 Američki potpredsjednik krenuo je prema hotelu Westin.

8:10 Kako javlja N1info.com, u delegaciji koja je dočekala Bidena su, među ostalima, bili Josip Buljević, predsjedničin savjetnik za nacionalnu sigurnost, Dario Mihelin, savjetnik za vanjsku politiku i suprug predsjednice RH, Jakov Kitarović

8:00 Snajperisti američke tajne službe štitili su dolazak američkog potpredsjednika Joea Bidena u Zračnoj luci Zagreb, javlja foto agencija Pixsell


Samit posvećen približavanju te regije jugoistočne Europe NATO-u i Europskoj uniji organiziraju predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor

Potpredsjednik Joe Biden je najviši američki dužnosnik koji dolazi u Hrvatsku otkako je Barack Obama na čelu Sjedinjenih Država, dakle nakon sedam godina ovo je prvi posjet nekog tako visokog gosta iz SAD-a i okretanje njihova zanimanja za jugoistok Europe. Dolazak Bidena tumači kao veliki povratak SAD-a na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995. Na prvom je mjestu američka potpora inicijativi Baltik-Jadran-Crno more. Uz to, sudionici će raspravljati o stabilnosti jugoistočne Europe, velikoj izbjegličkoj krizi te sigurnosnim izazovima s kojima se susreće cijela Europa nakon nedavnih napada u Parizu. Slovenija i Hrvatska, koje su potaknule inicijativu Brdo-Brijuni, ne žele da izbjeglička kriza zasjeni druge probleme u susjedstvu - unutarnje sukobe u Crnoj Gori oko pristupanja NATO-u, neriješene odnose Srbije i Kosova, te islamizaciju tradicionalno sekularnih Albanaca na Kosovu, Makedoniji i Albaniji.

Na sastanak dolazi Trojno predsjedništvo BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović Mladen Ivanić, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik Albanije Bujar Nishani

Nakon sastanka predviđene su izjave Kolinde Grabar-Kitarović, Boruta Pahora, Joea Bidena i Donalda Tuska, a bit će predstavljeni i zajednički zaključci sastanka.

Premijer Zoran Milanović sastat će se s potpredsjednikom Bidenom u podne u Banskim dvorima. Izjave za medije nisu predviđene.

Najstrože mjere osiguranja do kraja dana

Na sastanku se očekuje okupljanje petnaestak stranih delegacija, a povodom osiguranja njihova dolaska, smještaja i sastanka stranih delegacija, policija je poduzela i poduzet će niz mjera i radnji kako bi sigurnost svih delegacija bila na najvišoj sigurnosnoj razini, a uz što manje ometanja uobičajenog ritma života građana Zagreba. Iako na Pantovčaku postoji helidrom, ocjenjeno je da bi transport američkog potpredsjednika helikopterom s aerodroma na Plesu bila prerizična operacija, usto i teško izvediva jer bi u pratnji helikoptera trebali biti borbeni helikopteri i zrakoplov, kakve Hrvatska nema.

Promet iz Velike Gorice prema Zagrebu te u središtu Zagreba bio je u potpunosti prekinut u vremenu od 7.30 do 8.30 u srijedu ujutro, te će isto tako biti navečer od 18.45 do 19.45, a u ostalo vrijeme posebno reguliran. Građanima se preporučuje da danas tijekom cijelog dana izbjegavaju dolazak vozilima u širi centar grada, te da maksimalno koriste javni gradski prijevoz tramvajima i prigradskim vlakovima HŽ-a.

Proces Brdo-Brijuni prije dvije su godine pokrenule Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizirale prilike na europskom jugoistoku. Inicijativa predviđa da se jednom na godinu okupe predsjednici država jugoistočne Europe s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a, koja tako i sama postaje sudionikom dijaloga. Prvi je sastanak na vrhu održan u srpnju 2013. na Brdu kod Kranja. Počasni gost bio je francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Treći je održan ljetos u crnogorskom ljetovalištu Budva. Neuobičajeno, zagrebački je samit drugi ove godine.