SANKCIJE ZA NEMAR

Ostavite li otpad na ulici, kazna je i do 10.000 kuna

26.11.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Uhvate li komunalni redari nekog od građana da odlaže glomazni otpad na ulicu, moći će mu, sukladno odluci koja stupa na snagu početkom prosinca, napisati kaznu u visini od tisuću do dvije tisuće kuna, dok se za pravne osobe kazne kreću do deset tisuća kuna

Odluka o kojoj će se gradski zastupnici izjašnjavati na Skupštini zakazanoj za prvi dan prosinca donosi se zbog usklađivanja sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, a u konačnici bi za cilj trebala imati smanjenje broja ilegalnih odlagališta otpada kojih je samo u ovoj godini bilo više od tisuću dok je brojka nekoliko godina ranije bila ispod pet stotina.

Do povećanja broja ilegalnih odlagališta otpada došlo je nakon ukidanja višegodišnje prakse da se otpad u određenom periodu tijekom godine iznese na ulicu. U zamjenu za odlaganje na samoj ulici građanima su ponuđeni kontejneri u koje se otpad mogao u točno određenom terminu, ali to nije zaživjelo jer je sve ono čega su se Zagrepčani rješavali trebalo odnijeti do kontejnera koji se nisu nalazili pred kućnim pragom.

Potom se prišlo varijanti da građani odvoz otpada mogu besplatno naručiti u Čistoći s kojom je samo trebalo dogovoriti točan termin i onda glomazni otpad odložiti na dogovorenom mjestu, ali ni to nije zaživjelo i broj ilegalnih odlagališta se počeo povećavati.

Osim što će moći napisati kaznu, komunalni redari moći će pokrenuti prekršajni postupak i izdati prekršajni nalog. Osim kazni za građane, predviđeno je i kažnjavanje pravnih osoba, a kazne se kreću u rasponu od dvije do pet tisuća kuna.