VUKOV COLIĆ U OTVORENOM

'Znakovito je da se Biden u Vladi zadržao dvostruko duže od planiranog'

26.11.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Na sastanaku regionalne inicijative Brdo-Brijuni, koja okuplja zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju, izvanredni gost bio je potpredsjednik SAD-a Joe Biden. Je li riječ o američkom povratku na regionalnu scenu? Ima li i kakvu poruku njegov dolazak na summit? U HRT-ovoj emisij Otvoreno u srijedu navečer o tome su razgovarali Ivo Josipović, bivši predsjednik RH, Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, Dražen Vukov Colić, vanjskopolitički komentator i bivši diplomat i Vlado Vurušić, komentator Jutarnjeg lista i Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Mate Granić smatra da je posjet bila odluka predsjednika Baracka Obame u ovom osjetljivom trenutku za Europu. 'Ovo je pravo vrijeme za ponovni, stvarni interes SAD-a koji je uvijek bio prisutan ovdje', rekao je Granić i dodao da se poruke lako mogu isčitati: 'U BiH je zastoj koji se ne može riješiti britansko-njemačkom inicijativom, nego s tri konstitutivna naroda u toj zemlji'.

'Naravno da je u američkoj hijerarhiji, diplomatskoj postoje određene uloge, pa ni posjet potpredsjednika SAD-a ne treba podcjenjivati', istaknuo je Dražen Vukov Colić podsjetivši na Bidenovu osobnu ulogu u ovom dijelu Europe. Smatra da mu se ne čini da Vlada nije sudjelovala na ovoj inicijativi, te znakovitim smatra što se Joe Biden dvostruko duže zadržao u Vladi od planiranog.

Ivo Josipović pojasnio je otkud naziv inicijative baš Brdo-Brijuni. 'Kad sam došao na dužnost, slovenski predsjednik Pahor je predložio da se inicijativa iz Brda nastavi, a ja sam predložio da i Hrvatska tu bude zajednički domaćin', rekao je Josipović. 'Mislim da je šteta što u sastanku nije više bila involvirana Vlada kao na samitu u Dubrovniku', odgovorio je na pitanje problematike susreta predsjednika država koji zapravo nemaju izvršnu vlast u rukama.

'Ovaj sastanak došao je u kriznom i ključnom trenutku u pokušaju stvaranja antiterorističke koalicije – od velikih sila i snaga u Siriji koje su na terenu', rekao je Vlado Vurušić i dodao da ta koalicija sada dolazi u pitanje zbog rušenja ruskog zrakoplova od strane Turske.

Miro Kovač smatra da Hrvatska mora biti svjesna da igra važnu ulogu i da je vrlo bitno što je američki potpredsjednik došao u posjet. 'Na nama je da ovoj znakovitoj konferenciji damo puno života', izjavio je Kovač i dodao da treba mukotrpno raditi i osvještavati da bez SAD-a neće biti npr. efikasnog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Žao mu je što se nije iskoristila prilika prilikom obljetnice 20. godina Daytonskog sporazuma.

Emisiju u cijelosti možete pogledati ovdje.