TOTALITARIZAM, RUSIJA, TURSKA...

IEGS ove godine organizira tri znanstvene konferencije

08.02.2016 u 19:58

Bionic
Reading

Institut za europske i globalizacijske studije ove godine će organizirati tri znanstvene konferencije

Prva, 'Totalitarizam-historiografija, politika i kultura sjećanja u srednjoj i jugoistočnoj Europi', održat će se u Splitu 2. i 3. lipnja na tamošnjem Filozofskom fakultetu. Ideja je da se pokuša na znanstveni način objektivirati suočavanje s prošlošću da bi se učinio otklon od politika prošlosti i instrumentalizacije u dnevnopolitičke svrhe.

Druga konferencija je 'EU, Hrvatska i uloga Turske na Balkanu: Kontinuiteti i promjene' koja će se održati u Zagrebu 29. rujna.

Glavni motiv je uloga Turske na Balkanu u 21. stoljeću, posebno u Bosni i Hercegovini, s obzirom na izbjegličku krizu i neosomanski metapolitički kontekst.

Treća znanstvena konferencija IEGS-a ove godine nosi naziv 'Balkanske zemlje između Rusije i EU – 'meki trbuh' Europe', a održat će se u Zagrebu 17. studenoga. Razlog iniciranja konferencije je promjena geopolitičke slike svijeta, utjecaj Rusije te sudaranje Rusije i SAD-a na Balkanu. S tim da je Srbija, koja je podijeljena između atlantizma i euroazijanizma, nove ruske ideologije, epicentar tih sudaranja.

Tekstovi s konferencije će biti objavljeni u časopisu Europske studije. Više o konferencijama možete saznati na stranicama Instituta za europske i globalizacijske studije.